Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Христов и Пламен Галев в офиса си, преди да бъдат осъдени и да избягат от България.
Ангел Христов и Пламен Галев в офиса си, преди да бъдат осъдени и да избягат от България.

Не е ясно къде и в колко часа е починал Ангел Христов, как трупът се е озовал в траурна агенция, нито откъде полицията е разбрала

Пети ден продължава да витае мистерията около смъртта на 54-годишния Ангел Христов, който заедно с Пламен Галев е обявен от 2012 г. за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

До момента единственото ясно около скандалния случай е, че трупът е на Ангел, доказано с ДНК експертиза, и че той е починал тук, в България, вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение.

Всички останали въпроси, които си задават журналисти, дупничани, полиция и специални служби, както и целият български народ в последните дни, остават засега без отговор.

Шокираща бе новината,

че Ангел Христов-Геле

се е появил в България,

после и че е починал. Все още неясно къде - в имението в с. Ресилово, което по документи е собственост на офшорка, или в болница. Разнопосочни са и информациите кога е станало това. Според близки на семейството Геле е починал в петък вечерта, около 22 ч., малко след като се е прибрал, а вълнението от срещата с жената и децата му е докарало инфаркта.

Съобщението за смърт обаче, издадено от гастроентеролога от частната болница в Дупница д-р Васил Бачев, сочи, че Христов е починал в събота в 8 ч. в болницата. От здравното заведение пък отричат там да е установена смъртта. Полицията официално твърди, че е починал в дома си в Ресилово. Пълно разминаване в посочените факти, което веднага навява на съмнения, че някой нещо прикрива.

Не е за пропускане и още една подробност. Служителката от ГРАО в община Дупница, издала смъртния акт, Галина Палчева казва, че в съобщението за смърт от болницата е било объркано името. Вместо Ангел Христов Христов е бил написано Ангел Христов Ангелов. Случват се грешки, но когато това става точно с името на издирвания, веднага насочва към ново подозрение.

Личната му карта,

която е предадена на

същата служителка

като изискуем документ за издаване на смъртния акт, пък била изтекла още през 2018 г. Това, че е невалидна, нея не я засягало, обясни пред медиите жената. Важно било да съвпадат трите имена и ЕГН-то и затова върнала документа от болницата, за да се поправи името. После го приела обратно, с подписи, печати и смъртният акт бил готов.

От това, че има разминаване къде е починал, не може и да се разбере защо съпругата Радмила не е повикала Спешна помощ, както обичайно правят хора, чиито близки падат в ръцете им в безпомощно състояние, ако наистина това е станало в дома им. Вероятно за да не се разкрие, че издирваният Христов всъщност си е тук.

А откъде полицията разбира часове по-късно шокиращата новина, следобед в събота, така и не се разбра. Възможно е и да е от медиите или пък от човек, който се е осведомил от медиите.

“Има издаден смъртен акт на лицето и ако не се е намесила полицията, вече е щял да бъде погребан и нямаше да могат да се направят никакви изследвания. Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта.

За мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София”, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Не казва къде е открито тялото. Наш репортер първи разбра, че в нощта на събота срещу неделя, около 1 ч., полицията е поискала от Спешна помощ трупна линейка, която да вземе тялото и да го транспортира до моргата в Кюстендил, а след това и до Съдебна медицина в София. Тялото било в катафалка до офиса на траурна агенция до гробищата в Дупница.

Как се е озовало там, е поредният въпрос, останал засега без отговор. Дали е взето от дома в Ресилово, или от болницата в Дупница? А защо никой не е казал на полицията, че Христов си е тук и е умрял, както се пита министър Демерджиев. Обясненията са - не знаем, че го издирват, не го познаваме. Служителката в общината въобще не се е сетила, че изготвя смъртния акт на популярния си съгражданин, впоследствие разбрала, че ставало въпрос за него.

От траурната агенция също

не знаели, че приготвят

неговото погребение

И там разбрали по-късно, когато ги извикали на разпит. Нямали бази данни за издирвани лица, за да проверяват, а и не било в задълженията им. Лекарят, издал съобщението за смъртта на Христов, се предполага, че го е видял. Възможно е и той да не го е познал или пък да не е знаел, че се издирва, и след като по тялото няма следи от насилие, няма защо да подава сигнал до органите на реда.

А как пък Геле се е озовал в Дупница, е още по-мистериозно. Най-пресният слух, тръгнал веднага след смъртта му, е, че пристигнал от Дубай. Там ходил на преглед при лекар, защото не се чувствал добре. Медикът му казал за сериозен здравословен проблем и той решил да рискува и се върне при най-близките си, в чиито ръце издъхнал.

“Имаше сведения за един полет от Дубай, които обаче

не се потвърдиха

на този етап,

така че за нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, помагал ли му е някой”, коментира министър Демерджиев.

По въпроса откъде Христов е влязъл в България, според него имало много спекулации, а съпругата на Христов давала изключително противоречиви данни за смъртта му.

“Има съвсем легална

възможност да се влезе

у нас без проверка

на документи от съседна Гърция - в момент, когато пунктовете са претоварени. Със сигурност влизането не е осъществено със самолет. Двете хипотези са пресичане на границата при облекчени проверки и нелегално през “зелената граница”, обясни министърът.

В МВР текат проверки на всички обстоятелства - откъде е влязъл Христов и дали полицаите в Дупница са знаели, но си мълчали до последно. Прокуратурата пък образува досъдебни производства за установяване дали починалият наистина е Ангел Христов и каква е причината за смъртта му. Вероятно те скоро ще приключат, защото фактите вече са ясни. Очакват се само резултатите от взетите кръвни, хистологични и др. проби. Има и друго досъдебно производство за подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

Покрай смъртта на Геле започна издирване и на другия беглец Пламен Галев, за когото в Дупница се носят слухове, че вероятно също може да се е прибрал у нас.

Не е ясно къде и в колко часа е починал,

как трупът се е озовал в траурна агенция,

нито откъде полицията е разбрала

Проверяват се всички адреси, свързани с него, търсят се доказателства дали той се е намирал, или се намира в България. До момента няма резултат от неговото издирване.

Т.нар. Братя Галеви са емблематични фигури, привличащи обществен интерес, преминали през работа в Специализирания отряд за борба с тероризма и ГДБОП, после преквалифицирали се в бизнесмени, стигнали до официални съветници на кмета на Дупница, кандидат-депутати, полежали в арестите, седели на подсъдимата скамейка и не успели да чуят “осъден”. Защото изчезнаха безследно дни преди на 3 май 2012 г.

ВКС да произнесе окончателните им присъди за участие в организирана престъпна група за изнудване и рекет.

Христов получи 4 г. затвор,

но вече е мъртъв, а Галев

засега успешно избягва

изтърпяване на наказанието си от 5 г. лишаване от свобода.

Делото срещу тях продължи около 13 г. с много обрати, но най-скандалното бе изчезването им преди окончателното произнасяне на присъдите. И ако за битието им в Дупница, докато все още живееха там, а след това и за луксозното имение в с. Ресилово се знаеха много истини, то в последните 10 г. митологията завладя Дупница.

В Града на барикадите се шегуват, че слуховете за Братя Галеви са повече от жителите. Не са малко хората, които вярват, че Братя Галеви всъщност никога не са напускали страната.

Успешно са се криели тук, в недостъпното за хората имение в Ресилово. По улиците може да се чуят и дори безумните конспирации как хора със скъпи коли с тъмни стъкла влизат там, за да им носят храна или пък направо им оставят торбички на входа.

Почти всеки срещнат дупничанин ще ви каже, че целият град знае, че Братя Галеви отдавна са се прибрали. Според едни - преди 5 г., други пък са чули, че някой е видял Христов на улицата в дните около Великден - много отслабнал и променен. И всичко това може да звучи достоверно, а защо не и напълно възможно, но едва ли някога ще се разбере. Защото никой досега не е подал своевременно сигнал до властите, че е видял лично Христов или Галев.

Тези, които не вярват, че Галеви са си били в страната, пък ги „пращаха“ в Дубай, Република Южна Африка, Перу, дори в близките Румъния и Косово. Заговори се, че са с чужда самоличност, допуска се, че са с променен външен вид. Има и съмнения, че и след напускане на МВР са продължили да работят за службите. Когато са избягали зад граница пък, са били прехвърлени като агенти на Американската служба за борба с наркотрафика ДЕА и затова никой не ги търси в чужбина.

Според други

градски слухове

Галеви периодично

са се прибирали

в страната,

за да се видят с близките си. В града се коментира и че жената и двете деца на Христов, както и приятелката на Пламен Галев по няколко пъти в годината са пътували зад граница, за да се видят с двамата бегълци. По тях са предавали поздрави на приятелите си, а е сигурно, че двамата са следели отблизо и са били в течение на случващото се в града и в страната.

Периодично през годините висши служители на МВР са правили изявления, че имат оперативна информация къде се намират бегълците, но нещо по-конкретно официално така и не се разбра, което пък допълнително подклаждаше всякакви спекулации за местонахождението им.