Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Марк Рюте на Втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова Снимка: Президент пресцентър
Румен Радев и Марк Рюте на Втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова Снимка: Президент пресцентър

"В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Молдова разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Българският държавен глава изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на ЕК по Върховенство на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли.

И напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 г.

Поправките в закона, които позволяват разследване на главния прокурор и по-лесното му отстраняване бяха приети от депутатите миналия петък. Те обаче не бяха пуснати от президента за обнародване в последния брой на Държавен вестник.

 Радев проведе среща и с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съобщават от Прессекретариата на държавния глава. На нея президентът е поставил въпроса за ключовата роля на ЕП за отстояване на европейските ценности и демокрацията при оценката на напредъка на Западните Балкани по европейския им път.

Според Румен Радев са недопустими опитите за намеса за промяна на съдържанието на документи, изготвяни от европейски институции, включително и ЕП, оказван от държави, които са кандидати за членство в ЕС.

 Радев изрази признателност за своевременната реакция и решителната подкрепа за българския евродепутат, на когото му бе отказан достъп в Република Северна Македония в началото на май т.г. Президентът подчерта, че този акт е в противоречие с европейските принципи и демонстрира неуважение към представител на институция на ЕС. Държавният глава заяви още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските отношения.

Като особено тревожно развитие на ситуацията в РСМ президентът открои публичните изявления на висши представители на държавата за изготвяните „черни списъци“ за български граждани, включително политици, на които се отказва достъп до територията на РСМ. Този подход демонстрира непреодоляното наследство от тоталитарното минало и разкрива необходимостта от съществени реформи в страната за преодоляването му, смята Радев.