Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел и Томислав Дончев дадоха специална пресконференция в парламента
Мария Габриел и Томислав Дончев дадоха специална пресконференция в парламента

  • Решаваща среща между ПП-ДБ и ГЕРБ в сряда
  • Карадайъ плаши: Стане ли “сватбата”, народът ще нахлуе тук като на 10 януари 1997 г.
  • “Промяната” обвини Радев, че гази конституцията, свика протести пред президентството

Асен Василев може да се окаже ключов фактор за това дали ще има правителство, подкрепено от ПП-ДБ и от ГЕРБ-СДС. Присъствието му като министър в бъдещ кабинет е една от основните разделителни линии между двете формации, стана ясно от изказвания на техни представители във вторник. Въпросът ще бъде обсъждан утре.

Разговорите с ПП-ДБ не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има само

ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите,

моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на тези неща. Мандатоносителят е на ход. С тези думи Мария Габриел от ГЕРБ даде знак, че е готова отново да преговаря с ПП-ДБ за правителство, след като в събота замрази разговорите след изтеклия запис от партийното заседание на “Промяната”. Но срещу определени условия. Тя не спомена Василев, но неговото име в проектокабинета открито дразни ГЕРБ.

Вечерта знак, че може и да бъдат направени отстъпки в името на това да има кабинет, даде и акад. Николай Денков. Той обясни, че по-добър вариант за финансов министър от Василев нямало, но все пак щял да обсъди бъдещето му с ГЕРБ в сряда.

Трябва да седнем заедно с Мария Габриел и ГЕРБ на масата, за да видим какво е реалистично. Кабинетът не е самоцел, той трябва да решава задачите, които интересуват хората. Кабинетът е условие, за да има работещ парламент. Там чакат бюджетът и закони, които трябва да бъдат приети спешно, за да се върне усещането за справедливост и да се стабилизира държавата. Радвам се, че ГЕРБ-СДС дадоха заявка, че са готови да седнем на масата за преговори, коментира Денков пред bTV. Запитан все пак неотменимо условие ли е Василев да е финансов министър, той каза: “Самият Бойко Борисов няколко пъти и публично, и в председателския кабинет каза, че той държи Асен Василев да е финансов министър. И тази част от разговора трябва да се проведе.”

Атаките на “Промяната” във вторник се насочиха към президента, след като при връчването на папката в понеделник той заяви, че вторият мандат е дискредитиран, и им показа, че по-добре да не го реализират. А надвечер ПП и ДБ събраха симпатизантите си на протест срещу Радев и в “защита на парламентарната република и европейското бъдеще на България”.

Преди това с декларация от трибуната Даниел Лорер атакува Радев (че вместо да обединява, разединява), но и призова ГЕРБ да загърбят различията и заедно да покажат “как трябва да работи една чиста и свята парламентарна република”.

Радев сякаш размрази преговорите

Ще се изненадам, ако ГЕРБ остави управлението в негови ръце, заяви депутатът Настимир Ананиев и призова да се чуе мнението на Борисов и Габриел.

Заради поведението на Радев пък Кирил Петков заряза срещата на европейските лидери в Братислава и се прибра спешно. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции. Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си, написа той във фейсбук. И бе категоричен, че има нужда от редовно и проевропейско правителство час по-скоро.

Порочната сватба от последните няколко дни, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели на онова от 10 януари 1997 г. - българските граждани ще нахлуят в тази сграда, предупреди пък ГЕРБ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.