Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел.
Мария Габриел.

Мария Габриел се надява да поеме управлението на страна, която почти не я познава и да напусне град, който я познава твърде добре. Това пише изданието "Политико" за Габриел, която е номинирана за премиер от ГЕРБ. 

Факсимиле от публикацията в "Политико" за Мария Габриел
Факсимиле от публикацията в "Политико" за Мария Габриел

"Миналата седмица европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите беше избрана за следващ министър-председател на България от лидера на нейната партия Бойко Борисов", пише още изданието и смята, че номинацията на Габриел е с цел да се излезе от политическата безизходица, след като пет поредни избори в рамките на две години в страната няма стабилна коалиция.

Ако успее да състави правителство, 43-годишната Мария Габриел ще напусне града, където изгради кариера, за да стане най-новото лице на масата на Европейския съвет. 

Тя оставя зад себе си смесена репутация на млад и динамичен комисар, с истинска страст към технологичния процес. Според "Политико" обаче на Габриел й е липсвала сериозност, за да изпълни програмата си, а служителите й са били притискани до краен предел. 

От 2019 г. насам тя е загубила 19 служители, което е приблизително броят на цял комисарски кабинет, а един служител нарича екипа ѝ "кабинет с люлеещи се врати". Бивши служители разказват, че тя ги е натоварвала с извънредна работа и е искала от тях да се занимават с въпроси, които не са свързани с работата - един от тях описва времето си в кабинета като "кошмар".

Кандидатурата на Габриел за следващ министър-председател може да помогне на Борисов да се измъкне от трудно положение. Бившият премиер е критикуван, че управлява страната като мафиотска държава. "Политико" нарича снимките на банкноти от 500 евро на нощното шкафче "последен удар по лидерството на Борисов". 

Международният авторитет, който Мария Габриел си е изградила като еврокомисар, може да убеди противниците на партията на Борисов да се обединят около нейната кандидатура. 

"Тя има желание да се включи в тези промени, за които се говори", каза Николай Денков от ПП. "Обаче хората около нея непрекъснато се опитват да й говорят на ухо", добавя той.

Близките връзки на Габриел с ЕС обаче са предизвикателство, защото тя трябва да убеди хората, че е "достатъчно българка", пише "Политико". 

През по-голямата част от кариерата си тя официално се намира в Западна Европа и се бори с общественото мнение, че амбициозно е заменила българската си идентичност с френска. Тя е осъзнала това още преди повече от десетилетие: През 2009 г. тя завършва видеоклипа на кампанията си за евродепутат с думите "Никога няма да забравя, че съм българка".