Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Михайлова КАДЪР: БНТ
Екатерина Михайлова КАДЪР: БНТ

Това, което са си мислили създателите на конституцията, че ще създадат една независима власт, не се е е получило. Това коментира в студиото на Би Ти Ви проф. Екатерина Михайлова.

Тя допълни, че случващото се през последните дни е силно опровержение.

Потресаващо е, че има заявка за един кандидат за министър-председател да отстрани главния прокурор. Политическите сили, които буквално предния ден казаха, че било хубаво да има оставка, заговориха наобратно. След това имахме 5 души от прокурорската квота, на които не им се занимаваше с гласуване, сега се занимават с оставка. Кой натисна бутоните, попита Михайлова.

А това говорело, че наистина има задкулисие. Самата Михайлова била изненадана, че "всичко се прави толкова демонстративно", защото това значело, че "няма страх от Бога, няма страх от наказание" и това е "ужасяващо". "Не се срамуват да го направят", допълни бившата депутатка. 

За нея в целия казус има и още един проблем. А именно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е с изтекъл мандат. И съвсем основателно се задава въпросът дали не се бърза да се отстрани някой за да бъде избран друг от същия състав. 

А цялата тази суматоха в съдебната власт карала Михайлова да си мисли, че "и други сметки се въртят".

Според нея проблемът с работата на прокуратурата и на главния прокурор не е от времето, когато Иван Гешев е избран за поста, и когато е имало протест.

От години говоря по тази тема и не съм единствената. Не всеки смееше да го каже на глас. На мен са ми се обаждали, един бивш главен прокурор, как така си позволявам да говоря за промяна на модел. Затова сега говоря свободно, защото не споменавам лицето х, а самия модел, обясни още юристката.

И допълни, че ако не се промени модела, то тогава не е свършена никаква работа и можело "поне да изберат ВСС от квотата на Народното събрание".  

 Това не се прави по този начин в една нормална държава. Първо провери, изследвай, и тогава прави такива бомбастични съобщения, каза Михайлова във връзка с взрива до кортежа на Иван Гешев преди няколко дни.

Тя допълни, че казусът с главния прокурор ще влезе в учебниците и че това е първи случай, в който оставка е поискана по реда, който е предвиден в конституцията и закона. 

Очаквам сблъсък да има във ВСС, а не, че ще има оставка, каза още бившата депутатка.