Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск и майка му Мей.
Илон Мъск и майка му Мей.

Майката на изобретателя Мей Мъск израства в пустинята Калахари с лъвове и хиени, изоставя съпруга си насилник и се озовава на улицата с три деца, работи на 5 места, за да ги изхранва

За 50-годишнината ѝ децата ѝ подаряват къща и кола играчки с обещанието, че един ден ще са истински

Като дете израства в пустинята Калахари. Спи на открито с всякакви животни. На 12 г. започва да работи като рецепционистка, а на 15 г. става модел, за да се издържа. Красавица е. Но след 10-годишен брак се развежда със съпруга си, който я малтретира.

Остава на улицата с 3 деца

Наема малък апартамент и започва да работи на 5 места, за да свързва двата края и да ги изхранва.

Сигурно звучи невероятно, но това е Мей Мъск. Майката на изобретателя Илон Мъск, един от най-богатите хора в света. Мей, която е живяло трудно и с големи лишения, днес е на обиколка из тюркоазените гръцки острови. Тя започна екскурзията си още в края на април, когато бе официален гост на Първата международна конференция за луксозен туризъм в Гърция, която се проведе на Санторини. След най-сниманото място Мей Мъск разгледа остров Хидра, а след това с луксозна лодка се наслади и на живописния Аргосароникос.

На едни от снимките, които качи в социалните мрежи, е с дизайнерска лятна рокля и самата тя се шегува, че позира като Мерилин Монро.

Майката на най-известния изобретател в света се нарежда сред богатите жени, но не заради сина си Илон, а благодарение на това, че

работи като модел от висока класа, въпреки че вече е на 75 г.

Дефилирала е за “Долче и Габана” в Седмицата на модата в Милано, красяла е кориците на Time и Vogue. Освен това е диетолог с 1 млн. последователи в инстаграм. Преди 3 години издаде и книгата “Жената, която има план”, където разказва не само за трудностите, с които се бори на младини, но и за диетологията – науката, която изучава и практикува.

На 18 април тази година Мей Мъск навърши 75 г.
На 18 април тази година Мей Мъск навърши 75 г.

Преди да развие кариерата си на модел обаче, тя има труден живот и бедно отглежда децата си. Родена е на 19 април 1948 г. в Реджина, Канада, като Мей Халдерман. Когато е на 2 г., семейството й се мести в Претория и в продължение на 10 години живеят в пустинята Калахари. Заедно с близначката си и другите им братя и сестри спят на открито, близо до естественото местообитание на диви животни като лъвове и хиени. За родителите си майката на Мъск е казвала, че били авантюристи по душа.

“Баща ми искаше да се научим да живеем в условия на сурова действителност. Неговият девиз беше: “Живей опасно, но внимателно”, посочва в интервю Мей Мъск.

На 12 години Мей и близначката й Кай започват да работят като рецепционистки в клиниката по хиропрактика на баща им – дежурели всеки ден, преди да отидат на училище и след като се върнели. В училището Мей била повече от добра ученичка, а по математика била толкова силна, че учителите й я молели да преподава в часовете на по-големите деца.

От малка Мъск била красавица и затова още на 15 г. станала модел в реклами на козметични компании. През 1969 г. била една от финалистките в конкурса за красота “Мис Южна Африка”.

Година по-късно се омъжила за гаджето си от гимназията – Ерол Мъск. Той бил инженер.

Забременяла с Илон по време на медения си месец

Бракът им обаче бързо тръгнал надолу, а Мей описва връзката им като обидна. Ерол често я пребивал, но тя не смеела да каже на никого за това. Дори на семейството си. Срамувала се. Той й забранил да общува и с родителите си, а тя се посветила на децата си. Депресията, в която изпаднала, й помогнала да качи 30 кг. Тъпчела се с пържено пиле, кофи сладолед и огромно количество шоколад. Преди да приключи нещастния си брак, се превърнала в първия plus-size модел в Южна Африка.

Мей и Ерол били женени близо десетилетие. Тя искала да го напусне по-рано, но законът за развода, който легализира прекратяването на брак в Южна Африка, е приет чак през 1979 г. Двойката се развела още същата година.

Съвсем млада тя остава на улицата с 3 деца. Наема малък немебелиран апартамент. Първите 3 седмици изваждали скоби от пода и махали тапетите, които били покрити със зелени лози.

Само за 8 месеца успява да свали натрупаните 30 килограма,

защото започнала да работи на 5 места. “Бях изследовател в университета в Торонто. Преподавах две вечери седмично в колеж по хранене, работех в агенция за модели, изнасях лекции и имах частна практика като диетолог”, отбелязва Мей Мъск.

С първата заплата купува килим, защото всички спели на пода. Нямали нито легло, нито столове. Второто нещо, което взема след това, е компютър за Илон. Той сядал на пода и играел на него. Почти веднага създал игра.

Точно в онези години Мей успява да защити две магистърски степени, развива кариерата си на модел и диетолог. Признава, че устойчивостта, на която се е научила като дете в пустинята, й помага при отглеждането на трите деца като самотна майка.

“През повечето време работех, а децата на практика се грижеха сами за себе си – признава Мей в книгата си. - Бяха добри и послушни. Ходеха пеша на училище и се возеха с автобус. Никога не съм проверявала домашните им. Никога не съм ги карала да учат. Това беше тяхна отговорност. И може би това им помогна в живота.”

Моделката разказва още, че никога няма да забрави как в началото на 90-те изобщо не можела да купи на децата си червено месо. Един от нейните клиенти обаче имал кланица и всеки месец започнал да й дава голямо парче, без да подозира за трудното й финансово положение. Мей го разделяла на 4 части, така че един път в седмицата да хапват месо. Тя ги обличала и с дрехи втора ръка.

Когато Илон, Кимдал и Тоска пораснали малко, започнали и тримата да работят. Дъщерята Тоска помагала в луксозен хранителен магазин близо до апартамента им, докато ходела на училище. Мей подтикнала големия си син да си намери работа в Microsoft, преди да отиде в колеж чрез съпруга на един от нейните колеги, който работел там. По-късно тя отново помогнала на синовете си да намерят работа в банка чрез приятел.

Въпреки че животът ѝ в един момент тръгва в съвсем различна посока – кариерата ѝ на модел и диетолог е повече от успешна, тя не забравя годините си в бедност и настоява, че нейното влияние не е отговорно за успеха на децата ѝ.

Илон Мъск бил най-малкият в класа си, но и най-умният

Стараел се, но само по предметите, които харесвал. Изобретателят в ранна възраст обичал книгите, компютърното програмиране. Наскоро Мей Мъск си спомни в интервю, че когато Илон бил на 14 г., проявил интерес към инвестирането. Той я помолил да му помогне да купи акция за 1000 южноафрикански ранда.

И въпреки че Мей Мъск казва, че не е имала голямо влияние върху успеха на децата си, тя изиграва голяма роля в подпомагането на двамата си синове в създаването на първата им компания. През 1995 г. Илон и Кимбал стартират Zip2 - софтуерна компания, която предоставяла бизнес указатели и карти на медийни компании и клиенти за електронна търговия. За да стартират, майка им дала всичките си спестявания – 10 хил. долара, които покрили наема на офиса и първоначалните разходи.

“Това бе моята най-добра инвестиция в живота”, категорична е 75-годишната жена.

Мей не помага само с пари на Илон и Кимбал. Тя изготвя бизнес плана на компанията, избира стажантите и се грижела за печата и офис разходите. Купувала на синовете си храна, дрехи и мебели за офиса. Дъщеря й Тоска също станала част от фирмата.

От края на 90-те Мей си спомня една специална вечер. След като въодушевено работи със синовете си до късно през нощта, за да разпечата цветни копия на презентациите на Zip2 за инвеститорите, отиват в ресторант, за да хапнат. “Тогава им казах, че това е последният път, когато използвам кредитната си карта за нашите вечери. И това беше вярно.”

Компанията започва да се развива, но Мей всяка седмица участвала в бизнес срещите на фирмата. За да не шофира стотици километри, тя решава да се премести в Сан Франциско, а след това и в Ню Йорк, за да бъде близо до децата си.

Илон Мъск държи майка му да присъства на някои от бизнес срещите му.
Илон Мъск държи майка му да присъства на някои от бизнес срещите му.

Докато всички работели в Zip2, не можели да си позволят да купят на Мей голям подарък за 50-годишнината ѝ. Вместо това децата ѝ дали обещание.

“Те ми подариха малка къщичка за играчки и малка кола с размерите на кибритена кутийка и казаха:

“Един ден ще ти купим истински.”

Не след дълго Zip2 е продадена на Compaq Computer за около 300 милиона долара. Първото нещо, което Илон, Кимбал и Тоска правят, е да спазят обещанието към майка си. Купуват й къща и след това и тримата поемат в различна посока. Илон става най-успешният от тях – създава “Спейс Екс”, започва да произвежда марката “Тесла”, а наскоро придоби и социалната мрежа Twitter.

Мей Мъск е пример за това как една бедна жена може да отгледа едни от най-богатите хора на планетата, като ги възпита да се справят сами в живота… с малко своя помощ.