Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ракетата “Старшип” малко преди да излети.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Ракетата “Старшип” малко преди да излети. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Двама българи в екипа на суперпроекта

Най-мощната ракета, която трябва да изпрати човечеството на Марс, беше изстреляна успешно в четвъртък, но експлодира във въздуха след близо 4 минути полет. Това стана два дни след като планираният ѝ старт беше

отложен заради замръзнала клапа

Експлозията бе причинена заради неуспешно отделяне на горната от долната част на ракетата по време на първия ѝ тестов полет.

“Успех е това, което научихме днес. Случилото се ще ни помогне да подобрим надеждността на “Старшип”, докато се стремим да направи живота мултипланетарен”, заяви шефът на “СпейсЕкс” Илон Мъск.

62-минутен прозорец беше осигурен на мегаракетата, за да излети от космическата база “Старбейс” в Бока Чика в Южен Тексас.

Общо 33 двигателя трябваше да заработят, за да потегли 120-метровият “Старшип” към Космоса. Някои от тях обаче не са се запалили, а други са изгаснали. Почти 4 минути след изстрелването беше активирана и системата за прекратяване на полета заради “бързо непланирано разглобяване”. Сега екипът разчита на данните, за

да проследи какво се е объркало

Нов опит се очаква след няколко месеца.

Въпреки привидния неуспех служителите на “СпейсЕкс” са доволни от резултата. Фактът, че ракетата излетя от стартовата площадка, се счита за огромен напредък.

Един от инженерите, участвал в разработката на някои ключови системи на ракетата, е българинът Орлин Велев-джуниър. 27-годишният мъж e старши инженер по структурната стабилност в “СпейсЕкс”.

Той работи в компанията на Мъск от 6 г. Преди това е завършил университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. По историческия проект е работил още един нашенец - Георги Петров, който е структурен инженер в космическата компания.

Младият мъж беше също в инженерния екип на историческия първи полет на частна ракета с екипаж - на “СпейсЕкс”, през юни 2020 г. Тогава той си сътрудничи с друг българин - Кико Дончев.

Полетите до Марс - когато започнат, трябва да отнемат 9 месеца в едната посока.