Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев и Борислав Сарафов на съвещание заедно
Иван Гешев и Борислав Сарафов на съвещание заедно

На осмия ден от атентата срещу главния прокурор на пръв поглед се случи немислимото. Борислав Сарафов, който е шеф на националното следствие и заместник на Иван Гешев, скочи срещу шефа си. 16 часа след като обвинител №1 проговори за първи път след бомбата, заместникът му влезе в индиректен спор с началника си.

Нещо повече - обвини го, че под негово ръководство прокуратурата е “нагазила в политическия терен”, а Гешев лично го е “заблудил”, че семейството му е било с него в колата.

Искрата, която запали фитила,

е дали децата и жената на Гешев са били с него в бронирания автомобил при взрива, или не. Този въпрос се превърна в основен през последната седмица и измести темата от основния - кой е искал да взриви автомобила на обвинител №1.

В петък вътрешният министър Иван Демерджиев изясни, че с Гешев в лимузината са били само служителите от НСО. Сарафов в изявление обясни, че е бил подведен от интерпретации в медиите на думи на главния прокурор, че се притеснява за децата си. Изобщо не споменава, че е говорил с Гешев лично и е останал с погрешни впечатления от разговор между двамата. В неделя вечерта в интервю за БНТ Гешев каза:

Вероятно цялата ситуация не е съобразил в изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си.

Иван Гешев
Иван Гешев

На пръв поглед главният прокурор не укори остро заместника си. Повече упреци отправи към вътрешния министър Иван Демерджиев. Той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС, каза главният прокурор по повод Демерджиев.

Сарафов обаче явно се е почувствал засегнат и около 16 часа в понеделник изригна в изявление, изпратено до БТА.

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, и да се върне в естествената си среда - в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия, написа той. (Цялата му позиция виж долу).

Фактите

Сарафов е по върховете на прокуратурата още когато Иван Гешев е редови прокурор в Софийската градска прокуратура. Той е първият началник на Апелативната специализирана прокуратура. През 2012 г. е кандидат за главен прокурор, но тогава ВСС избира Сотир Цацаров, който пък го направи свой заместник, а после и го предложи за началник на националното следствие. Шефът на следствието е и заместник на главния прокурор и за разлика от другите има собствен мандат, който не зависи от този на обвинител №1.

Името му беше замесено в два имотни скандала. През пролетта на миналата година сайтът “Бърд” обяви, че сестра му притежава имот в Дубай, придобит през 2015 г. на стойност 420 000 долара.

През 2019 г. сайтът “Биволъ” пък попита с какви пари 21-годишният му син тогава е купил апартамент за 540 хил. лева.

Проверката беше възложена на НАП, но не откри нередности.

След като изтече първият мандат на Сарафов, през септември 2022 г. Гешев предложи на Висшия съдебен съвет да го избере за втори. Тогава имаше слухове, че към поста апетити има и заместникът на Сарафов Ясен Тодоров, но те не се потвърдиха. Гешев и Сарафов са много близки, твърди магистрат.

Затова единият прочит на ситуацията е, че

конфликт между двамата няма,

а има само театър за пред обществото. Изпращат различни сигнали, за да объркат политиците, предположи юрист.

Да покажат, че прокуратурата не е централизирана, от съветски тип, в която всички са подчинени на главния, а е демократична, реформирана структура и в нея всеки магистрат свободно изразява позицията си.

Да се подчинява само на върховенството на закона и своето вътрешно убеждение, както обичат да повтарят прокурорите, а и самият Гешев.

Този сценарий чудесно кореспондира и с решението на Конституционния съд отпреди две години, че всеки прокурор може да разследва главния.

Така че защо ни е механизъм за контрол на главния прокурор и съдия от ВКС, който да води разследването срещу обвинител №1, след като прокуратурата е демократична институция, в която свободно се изразяват позиции.

Оттук се появява и вторият сценарий

48-ото народно събрание прие на първо четене проекта на “Възраждане”, според който следствието излиза от прокуратурата, както е било преди двайсетина години, а шефът му е човекът, който ще разследва главния. Този вариант впрочем се хареса на доста депутати.

В тази връзка има и питане от ГЕРБ до Конституционния съд, който трябва да посочи мястото на следствието. Не е изключено проектът на “Възраждане” да бъде поставен на гласуване отново, а даже и да бъде приет.

Ако това стане, то ще следва нов избор за шеф на националното следствие, което пък ще се превърне в една много силна структура.

Сарафов може да е водил разговори с политици зад гърба на Гешев, за да бъде предложен да оглави отново следствието, предположи магистрат. Според него изявлението му, изпратено в понеделник, е замисляно отдавна. То съвсем не е в резултат на емоция, предизвикана на момента. Още повече че магистрати от ранга на Сарафов не реагират спонтанно, водени от емоции.

Борислав Сарафов: Не желая да нося отговорност за чужди грехове

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление, заяви Борислав Сарафов в специално изявление. Ако е имал “желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови и избегне манипулациите по темата”, добавя Сарафов.

“Мълчанието на главния прокурор даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки “честта на пагона”, както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която нямам вина, респективно не желая да нося отговорност”, посочва още Сарафов.

Във връзка с израелския експерт директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров “по разпореждане на Гешев”.

“Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров”, допълва заместник главният прокурор Борислав Сарафов.