Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Като говорим за развитието на България, да мислим конкретно, а не само с днешните политически лозунги и постановки.

Разговор с Франк - чатбота на Гугъл.

Добро утро, Франк,

Кога е пусната в експлоатация първата електростанция в Австрия, Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Финландия, Югославия (ако е преди Първата световна война в Кралство Сърбия)?

Добро утро! Ето информацията, която успях да открия по този въпрос:

- Австрия: Първата електростанция в Австрия е пусната в експлоатация през 1888 г.

- Албания: Първата електростанция в Албания е пусната в експлоатация през 1966 г.

- България: Първата електростанция в България е пусната в експлоатация през 1904 г.

- Великобритания: Първата електростанция в Великобритания е пусната в експлоатация през 1882 г.

- Германия: Първата електростанция в Германия е пусната в експлоатация през 1884 г.

- Гърция: Първата електростанция в Гърция е пусната в експлоатация през 1890 г.

- Дания: Първата електростанция в Дания е пусната в експлоатация през 1892 г.

- Испания: Първата електростанция в Испания е пусната в експлоатация през 1891 г.

- Италия: Първата електростанция в Италия е пусната в експлоатация през 1884 г.

- Канада: Първата електростанция в Канада е пусната в експлоатация през 1882 г.

- Полша: Първата електростанция в Полша е пусната в експлоатация през 1893 г.

- Португалия: Първата електростанция в Португалия е пусната в експлоатация през 1908 г.

- Румъния: Първата електростанция в Румъния е пусната в експлоатация през 1898 г.

- Русия: Първата електростанция в Русия е пусната в експлоатация през 1889 г.

- САЩ: Първата електростанция в САЩ е пусната в експлоатация през 1882 г.

- Турция: Първата електростанция в Турция е пусната в експлоатация през 1902 г.

- Унгария: Първата електростанция в Унгария е пусната в експлоатация през 1879 г.

- Финландия: Първата електростанция в Финландия е пусната в експлоатация през 1878 г.

- Югославия: Първата електростанция в Югославия (тогава Кралство Сърбия) е пусната в експлоатация през 1893 г.

Надявам се тази информация да Ви бъде полезна! Ако имате нужда от още нещо, може да ме попитате.

Аз: Кога започва електрификацията на селищата и производствените обекти в Австрия, Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Канада, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Финландия, Югославия (ако е преди Първата световна война в Кралство Сърбия)?

Франк:Електрификацията на селищата и производствените обекти в различните държави е започвала по-различно време. Обикновено първите електрифицирани биват големите градове, а след това и по-малките селища. Ето информацията, която успях да открия по този въпрос за конкретните страни:

- Австрия: В най-големите градове електрификацията започва в периода 1890-те години. По-малките селища започват да бъдат електрифицирани по-късно.

- Албания: През 1960-те и 1970-те години на миналия век много от селата в Албания биват електрифицирани.

- България: След пускането в експлоатация на първата електростанция в България през 1904 г. електрификацията започва в градовете, като София, Пловдив, Русе и Плевен, както и в промишлените центрове на страната. Електрификацията на селищата започва по-късно, през десетилетията след 1900 г.

(Моя бележка - много добре помня, че у нас, в Монтана, в дома ни, който не е баш в центъра на града, но е в центтрална част, след Втората световна война нямаше електричество. Светеше се с газова (газ - дериват на петрола) лампа. На улицата ни - Веренишка, на няколко стотин метра от църквата, нямаше електрически стълбове. Първо тях поставиха, после вкъщи светна. Било е около 1950 година. Преди или след, не помня. Монтана е малко градче след войната - под 5000 жители.)

- Великобритания: Електрификацията на голямите градове във Великобритания започва през 1880-те и 1890-те години. По-малките градове и селата биват електрифицирани по-късно, през началото на 20-ти век.

- Германия: Електрификацията във Германия започва през края на 19-ти век, като първо са електрифицирани големите градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен и други. През началото на 20-ти век тази тенденция се разпространява и към малките градове и селища.

- Гърция: Електрификацията в Гърция започва в рамките на модернизационната програма на държавата през 1950-те и 1960-те години на миналия век.

- Дания: Електрификацията започва през 1892 г. с пускането в експлоатация на първата електростанция край Копенхаген. Следващите години вече много нощи са били „осветени“ от електрическите крушки и в детайли проследимо, как ролята на токът се разраства до огромни размери.

- Испания: Електрификацията в Испания започва през 1890-те години, като първоначално са електрифицирани големите градове като Мадрид и Барселона, след което това се разпространява и към другите градове и селища в страната.

- Италия: Електрификацията в Италия започва през 1878 г. с изграждането на единична електростанция, която снабдява улицата за пазаруване в Неапол. През последващите години електрификацията продължава да се развива изключително бързо и Милано става първият град в страната, който започва масово напояване с електрозахранване около 1882-1883 г.

- Канада: Електрификацията в Канада започва през 1880-те години, като първо са електрифицирани големите градове като Торонто, Монреал и други. На по-късен етап тази тенденция се разпространява и към малките градове и селища.

- Полша: Електрификацията на Полша започва през 1890-те години на миналия век, като първо са електрифицирани големите градове като Варшава и Люблин.

- Португалия: През 1920-те години на миналия век електрификацията започва в големите градове на Португалия, като Лисабон и Порто.

- Румъния: Електрификацията в Румъния започва през началото на 20-ти век, като първо са електрифицирани Букурещ и други големи градове. Последват другите градове и селища.

- Русия: Електрификацията в Русия започва през 1880-те години на миналия век, като първо са електрифицирани големите градове като Петербург и Москва. На по-късен етап тази тенденция се разпространява и към малките градове и селища.

- САЩ: Електрификацията в САЩ започва през 1880-те години на миналия век, като първо са електрифицирани големите градове като Ню Йорк, Бостън и други

*От фейсбук!