Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior
Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior

Евгений Пригожин, днес известен и като “личния готвач на Путин”, е от Санкт Петербург, пише "Ди пресе". Заедно с известния бизнесмен Михаил Мирилашвили основават първото казино в Санкт Петербург - “Конти”.

През 1990 г. предприемчивият Пригожин се ориентира към друг бизнес - продажба на хотдог. След като се запознава с англичанина Тони Гир, той открива първия елитен ресторант в Санкт Петербург - "Старата митница", а след това ресторантите "Руски кич" и "Строгановски дворец". През 1995 г. отваря бар-магазин “Винен клуб” на Василевския остров, а през 1997 г. създава верига магазини за хранителни стоки.

Същата година започва да развива кетъринг услуги и открива ресторант на парахода “Ню айланд”, където до продажбата му през 2015 г. правят свои събития руски топ чиновници и Владимир Путин чества рождените си дни. Дейността на кораба се оказва ключова за кариерата на Пригожин.

През 2001 г. Путин посреща в този ресторант президента на Франция Жак Ширак и Пригожин лично им сервира, а през 2002 г. приема на борда на “Ню айланд” президента Джордж Буш и съпругата му Лора.

През 2009 г. дружеството „Конкорд“ на Евгений Пригожин открива частния ресторант “Кабинет 1237” в Министерския съвет на Руската федерация и оттогава е наричан “готвачът на Путин”. Бизнесменът организира доставката на храна за Петербургския икономически форум и тържествени вечери на бившия губернатор на Сант Петербург Валентина Матвиенко и по повод клетвата на президента Дмитрий Медведев. През 2010 г. група “Конкорд” отваря първия комбинат за доставка на храна за училища.

На откриването на фабриката му идва премиерът Путин. Височайшото внимание се обяснява с факта, че 30 млн. евро за изграждането на фабриката са отпуснати от Внешекономбанк, чийто надзорен съвет по това време се ръководи от Путин, но след година проектът е спрян, тъй като Пригожин не успява да спечели поръчки за изхранване на училищата.