Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тялото на 49-годишния македонец е открито до дървена барака в зона Запад на курорта Слънчев бряг.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Тялото на 49-годишния македонец е открито до дървена барака в зона Запад на курорта Слънчев бряг. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Докато полицията издирва 49-годишния чужденец, работници открили тялото му в гора

Момче на 14 г. уби 49-годишен македонец, пробождайки главата му с остър кол в курорта Слънчев бряг.

Тялото на Игор Н. е открито на 27 април сутринта от работници в зона Запад, но по данни на полицията чужденецът е убит още на 22 април.

На 25-и той е бил обявен за издирване. Криминалисти от Бургас и Несебър са вдигнати на крак, но докато търсели изчезналия мъж, в районното в Несебър е получен сигнал за намерен труп. Става ясно, че тялото е на изчезналия Игор Н. от Северна Македония.

Извършителят на убийството е задържан за часове. Това е 14-годишният Михаил, който живее със семейството си в Слънчев бряг, стар познайник на полицията, с висящо дело за грабеж над украинец.

Уговорка за секс събрала непознатите дотогава Игор и Михаил във фаталния ден, разкриха запознати. Момчето обещало на чужденеца интимни ласки, но когато дошъл моментът, се отметнало. По негови думи тогава мъжът го дръпнал грубо. За да се защити, тийнейджърът грабнал остър кол и нанесъл няколко удара по главата на македонеца. Криминалисти обаче работят и по версията за грабеж, тъй като извършителят на убийството задигнал 1800 лв. от македонеца. С част от парите откупил вещ, оставена в заложна къща.

Македонецът пристигнал в Слънчев бряг 2 дни преди убийството, за да работи за местен хотелиер. Чужденецът живеел в България от няколко години - през зимата работел в Банско при същия работодател. Обвиняемият пък бил дете от семейство с нисък социален статус, хващал се на обща работа, каза директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

“Колегите действаха много професионално. Ако по-рано имахме информация за изчезналото лице, още по-рано щяхме да стигнем до извършителя. На 14 г. да имаш вече няколко престъпления и накрая да извършиш убийство – това не е нормално”, коментира Калоянов.

Срещу малолетния Михаил е повдигнато обвинение за убийство по чл.115 от НК, но е възможно след приключване на съдебномедицинската експертиза обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко - по чл.116 от НК - за извършване на убийство с користна цел, обясниха от прокуратурата.

“Меко казано, е доста смущаващо, че извършителят е едва 14-годишен. Неслучайно за непълнолетни, които не са навършили 16 г., законодателят е предвидил доста по-леки наказания, а мярка “задържане под стража” се прилага само по изключение за такива лица”, коментира наблюдаващият прокурор Иван Кирков.

Той допълни, че явно при повдигане на обвинението за грабежа над укринеца през септември м.г. не се е очаквало ескалация в поведението на малолетния извършител. Затова и момчето не е било с най-тежката мярка за неотклонение. Ако бъде признат за виновен в убийството на македонеца, малолетният Михаил ще получи до 5 г. затвор.

Наблюдаващият прокурор Иван Кирков (вляво) и директорът на МВР в Бургас Калоян Калоянов разказват за разплитането на случая.
Наблюдаващият прокурор Иван Кирков (вляво) и директорът на МВР в Бургас Калоян Калоянов разказват за разплитането на случая.