Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев Кадър: БНТ
Иван Демерджиев Кадър: БНТ

Грамотата беше най-вече за спасителите, които помагаха в бедствието в Турция. Ние изпратихме един от най-големите екипи, който беше изключително добре приет. И като се започне на ниво държавно ръководство, премине се през посланика и се стигне до обикновените хора - всеки един изразява благодарност за действията, които предприе България - това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев. Преди два дни турският президент Ердоган награди на церемония в Анкара българските спасители, участвали в акциите за издирване и спасяване на хора след опустошителните земетресения в южната ни съседка през февруари.

"Колегата ми министър Сойлу ясно подчерта, че в нито един момент не сме изоставили Турция, че изпратихме един от най-големите контингенти и много помощ. И аз сега отидох с помощ, а не с празни ръце, за да получа само наградата", каза още Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите му, един подобен подход създава добросъседски отношения, а те създават стабилност, която пък вече прави впечатление в цяла Европа. Отношенията между България и Турция са пример, които се развиха през последните месеци след тежката трагедия.

По отношение на мигрантския поток, министър Демерджиев каза, че свършеното досега е свързано с изключителното доброто взаимодействие с Турция. Освен това, югоизточната ни съседка е изключително благодарна и за решения проблем с товарния трафик.

"През миналия август имаше километрични опашки и огромни загуби за турските търговци и превозвачи. В момента няма никакви опашки, ежедневно следя този трафик и ми се подава информация. Към днешна дата няма никакво изчакване на пунктовете, а всъщност трафикът се е увеличил с над 20% в следствие на оптимизирането на организацията. И това Турция оценява изключително високо", каза още Демерджиев.

Той посочи още, че след земетресението много европейски държави са се съмнявали, че ще има сериозен поток на мигранти от Турция, но това не се е случило. Отчита се 60% по-малко проникнали на наша територия и задържани. България разчита много на помощта на ЕК за изграждането на интегрирана модерна система за наблюдение на близо 110 км по цялата граница.

По думите на вътрешния министър, печелим битката с каналджиите, колкото и все по-изобретателни да са те, но се очакват законодателни промени за завишаване на наказанията и криминализиране на някои деяния.