Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За разлика от приложението им в политиката, от историческа гледна точка в света на бизнеса джентълменските споразумения често се използват за заобикаляне на регулациите, като например в случая с “мечите набези” на фондовия пазар през 20-те години на миналия век. Тогава богатите инвеститори в САЩ се разбират

неофициално да намалят

цените на акциите

и да манипулират представянето на пазара, без да нарушават законодателството. В тази връзка е обезпокоително, че джентълменските споразумения често се използват за заобикаляне на закони или разпоредби, които се считат за неудобни, като например търговски ограничения или дискриминация. Ненапразно съгласуваните практики са забранени съгласно европейското антитръстово законодателство. Въпреки това те все още играят роля в някои индустрии, като финанси и технологии, където компаниите могат да сключват споразумения помежду си, за да избегнат конкуренцията или да споделят ресурси.

Въпреки неофициалния си статут джентълменските споразумения са практика в търговията от векове. Те са особено разпространени в

началото на

индустриалната епоха

и през първата половина на ХХ век, тъй като регулацията често изостава от новите бизнес практики. Установено е, че тогава такива споразумения се използват за контролиране на цените и ограничаване на конкуренцията в стоманодобивната, желязната, водната и тютюневата промишленост. За избягване на по-небрежния им характер те са затвърждавани чрез ръкостискане, което е неотменима част от сделките с диаманти и в наши дни.

По-късно неизказани договорености, които разчитат на взаимното признаване на честта на предприемачите, съвсем легално работят успешно чак до наши дни. Град Филаделфия в САЩ например поддържа джентълменско споразумение, наложено от главния архитект Едмънд Бейкън, по отношение на височината на сградите в центъра на града. Споразумението постановява, че нито една сграда не трябва да се строи по-високо от шапката на статуята на Уилям Пен на върха на кметството .

В индустрията германските производители на автомобили поставят ограничение на скоростта от 250 км/ч в колите си,

с изключение на

спортните автомобили

Дълго време фирмата Boeing има ексклузивни права с American Airlines, Continental Airlines и Delta Air Lines чрез отделни, но почти идентични споразумения по отношение на доставката на самолети. И дори когато Европейският съюз ги принуди

да анулират

официалните договори,

American Airlines, Delta и Continental продължиха да се придържат към условията чрез джентълменско споразумение .

В края на 90-те години на миналия век се водят войни за мощност между различни производители на мотоциклети. Кулминацията идва със създаването на Suzuki GSX1300R Hayabusa и Kawasaki ZX-12R, първитe мотоциклети, проектирани да надвишават 320 км/ч. След този момент, благодарение на джентълменско споразумение, имащо за цел да ограничи пътнотранспортните произшествия, всички големи японски производители се съгласиха да ограничат максималната скорост, показана на километража на техните мотоциклети, до 300 км/ч.

В днешния свят ръкостискането на един джентълмен

обикновено е

просто ръкостискане

Вече не се разглежда като метод за договаряне от две страни. Повечето хора в днешно време не се доверяват на изявленията на другите, защото намеренията се променят много често, особено в корпоративния свят.

Тъй като джентълменското споразумение е мълчаливо и не е обвързано на хартия като законен договор, то може да се използва за създаване и налагане на правила, които са незаконни. За съжаление, крайният резултат в много случаи може да бъде по-високи разходи или продукти с по-ниско качество за потребителите. Още по-лошо, джентълменското споразумение може да се използва като средство за насърчаване на дискриминационни практики.

В този смисъл неписани договорки най-много са били използвани в спорта. Така например в САЩ спортните федерации са имали негласно споразумение за

недопускане на

чернокожи спортисти

в редовете си. В затвореното общество на американския щат Мисисипи до 60-те години на миналия век съществува неписаният закон, който забранява атлетическите състезания между бели и черни атлети в държавно спонсорирани образователни институции.