Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За последните 2-3 години цените са се удвоили

Излезе ли земеделска земя на пазара, която да е на сравнително пазарна цена, бързо се купува, защото търсенето е голямо. Така с няколко думи брокери обрисуват положението на пазара на ниви. 

И докато всички обсъждат имотите и има ли балон при тях, се оказва, че

земята е поскъпнала далеч повече, отколкото жилищата

За последните 2-3 години цената на декар се е удвоила. По данни на НСИ за 2021 г. например в Добруджа 1 декар е струвал 2067 лв., а сега е между 4000 и 5000 лв. 

“Цената наистина се е вдигнала значително, там, където преди три години се продаваше за 1000 лева, сега стига 3000 лева за декар”, твърди земеделският производител Борислав Герганов. По-скъпо се търгувала, ако е обработваема, значение имало и качеството на почвата - да е без камъни, без наклони. Необработваемите земи често остават да пустеят, защото и за тях искат цена като за обработваемите, но такива сделки трудно се реализират, посочва Герганов. 

“Ново село, Покрайна, Капитановци са едни от плодородните места в Северозападна България и там цените стигат до 3500 лв.”, коментира брокерът Юлия Чекерендова. В град Кула например цените варират между 2500 и 3000 лв. В района

имало силни арендатори и земеделски производители,

които търсят да купят и допълнително земя. 

“В района на Бургас цените също са между 2000 и 3000 лв., но вече има и за 4000 лв. в зависимост от категорията на земята”, посочва Златка Кузманова, собственик на агенция за недвижими имоти. Спад на търсенето няма, коментира тя, най-предпочитани са по-големи площи, малките ниви от 1-2 декара обаче не се радвали на голям интерес. Предпочитанията били за обработваеми земи от трета и четвърта категория, а тези, които не се обработват, се купували главно от хора с животни,

които ги използват за пасища Там и цената е по-ниска.

Има и райони в България обаче, където цените не са толкова високи. Например в област Плевен  декар средно струва 762 лева. 

Повишението на цените се подклажда и от по-високите ренти. Те се движат от 60 до 150 лева на декар. Поради тази причина

много от наследниците на ниви вече не продавали,

защото така получават сигурен доход. А свиването на предлагането вдигало допълнително цената на земята.

Високата инфлация и липсата на алтернативи правят земята привлекателна инвестиция, обясняват брокери и пазарни анализатори. Като всеки недвижим имот тя се смята за актив, който може да осигури възвръщаемост за дълги периоди от време. Освен това за земята не се плаща данък.

Но силният интерес към нивите водел и до изкривяване на пазара, посочват финансисти. Често земя бива купувана от хора, които просто имат свободни пари,

без да имат намерение да се занимават със земеделие

Брокери дават пример, че ако такива хора купят парцел в някое село за 2000 лв. на декар, а пазарната цена там е 1000 лв., всички останали продавачи също ще вдигнат цената. Това създава балон, който носи потенциален риск от срив на цените в даден момент и загуба на инвестицията, защото няма доходност от нея. 

Специалистите съветват внимателно да се проучи земята, преди да се купува. Трябва да се провери обработва ли се, има ли договор с  арендатор, къде се намира точно парцелът, има ли напояване, кой е собственикът и т.н.

И предупреждават, че и на този пазар

има фалшиви обяви от анонимни брокери, които предлагат земя онлайн

по различни сайтове. Често те са прекупвачи, но не са малко и случаите, при които вземат депозит за сделката, след което изчезват, закриват си телефоните и няма как да бъдат открити. Затова е важно дали сделката се прави директно от собственик, дали земята, която се предлага, изобщо съществува и какво се произвежда на нея.

България в златната среда в ЕС, наемът стига 41,5 евро, за 9 години нарасна двойно

България се оказва по средата в ЕС според цените за наем на земя. Данните на Евростат за 2021 г. показват, че у нас декар може да се вземе под аренда средно за 27,8 евро. Цените обаче варират - например в Североизточна България, където е Добруджа, достигат 41,5 евро, а 14,6 евро е в Югозападния регион.

В Северния централен регион средната цена е 32,6 евро, а в Югозападна и Източна централна България – 16,2 евро. За девет години наемът на земеделска земя у нас е поскъпнал двойно.

Средните цени в Европа варират от 6 до 83,6 евро. Най-евтина е земеделската земя в Швеция и Словения, където в отделни райони наемът се движи между 2,5 и 4,2 евро.

Арендата в Словакия, Хърватия, Латвия и Малта е между 6 и 8 евро на декар.

В Чехия арендата на земя също не е скъпа - средно 13,5 евро на декар. В Австрия и Люксембург цените са подобни на тези у нас.

Най-скъпо излиза арендуването в Нидерландия, в региона Флеволанд, където декар може да се наеме за 172 евро.

Рекордно високи са цените и в италианските райони Фрули-Венеция-Джули и Пулия - между 131 и 171 евро за декар. На Канарските острови в Испания средният наем е 112 евро, докато в Арики, Гърция, е 93 евро. В Дания цената е 54,7 евро.