Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Докато са на служба Иън Флеминг искрено му се възхищава и през 1962 г. признава в интервю, че е претворил образа „на един най-великите агенти Стивънсън“ в образа на героя си Джеймс Бонд. Заедно с това той бил впечатлен от начина, по който колегата му си приготвя питиетата.

„Едно от най-мощните мартинита в САЩ, сервирани в чаша от 1 литър“. Неслучайно, по-късно това ще е любимата напитка на 007 и той ще я иска в ресторантите точно както Стивънсън – „не разбъркано, а разклатено“.

Иън Флеминг имитира позата на Джеймс Бонд.
Иън Флеминг имитира позата на Джеймс Бонд.

След войната Стивънсън се оттегля от шпионажа и се връща към бизнес интересите си. Въпреки това той продължава да участва в разузнавателни операции като консултант на различни правителства по света. Но този изключителен талант в шпионажа и иноватор, е имал и невероятно щедро сърце, защото голяма част от богатствата си, той ги е дарявал за благородни каузи и благотворителност.

Друга историческа фигура, която вдъхновява Иън Флеминг за образа на Джеймс Бонд, е Конрад О'Брайънфренч - втори маркиз дьо Кастелтомонд. Той също е красив, галантен, решителен и смел офицер от британското разузнаване, капитан на рейнджърите от Кралския ирландски полк в Първата световна война. Но освен това също като Стивънсън е човек с многобройни таланти - художник, за чиито картини се дават състояния, полиглот, лингвист, алпинист, скиор и писател.

Роден в богато аристократично семейство, той и брат му Роло от съвсем малки вече знаят английски, френски и италиански.

На 17 години постъпва в полицията, но е принуден да прекъсне службата си през 1912 г., защото майка му е на смъртно легло. Конрад прекарва с нея няколко месеца и е щастлив, че е имал този късмет. Обезсърчен след погребението, за да го разсеят, приятелите му го канят да иде с тях на автомобилните състезания на пистата "Бруклендс". Очарован от тогавашните "високи" скорости, той си купува супермодерния за времето Mercedes Simplex от 1909 г. и със страст се отдава на новото си увлечение по бързите коли.

С началото на Първата световна война, той се отправя към Ирландия, за да стане част от кралската армия. Смел и решителен, той бързо е издигнат за капитан, но през 1914 г. е ранен и пленен. Прави многобройни дръзки опити за бягство от един от най-непристъпните лагери в Магдебург, но те са неуспешни.

Тъй като не може да се примири със съдбата си, 21-годишният младеж започва да събира информация от останалите военнопленници за движението на противниковите сили. Успява да се сдобие с невидимо мастило и между любовните редове към приятелката си, той й описва всички данни, които е събрал за врага.

Именно по този начин Конрад успява да се добере до секретна информация за нов немски бомбардировач и веднага я предава на британското командване.

Впечатлен от сведенията на младежа, бъдещият легендарен шеф на британското разузнаване МИ6 Стюарт Мензис го кани през 1918 г. да се присъедини към екипа му. Тъй като знае и руски, Конрад работи успешно с новите дипломати на Москва след Октомврийската революция, но в един момент службата го отвежда в Индия, която в този момент се тресе от размирици.

Роден авантюрист, на Конрад не му е необходимо много време, за да се влюби в алпинизма и да поеме на рисковани пътешествия по отвесните красиви ледени склонове на Хималаите.