Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява Python?

Python е интерпретируем език за програмиране с отворен код, който е разработен през 1990 година от Гуидо ван Росум. Python е много функционален език, който се използва в различни области, включително уеб разработка, научни изследвания, машинно обучение, изкуствен интелект и много други.

Python е лесен за учене и използване език, който се характеризира със синтаксис, който е близък до естествения език и мощни вградени функции. Това го прави идеален за начинаещи програмисти, но също така е много подходящ и за по-опитни програмисти, които търсят език за бързо прототипиране на софтуерни приложения или за решаване на сложни проблеми. Начинаещите програмисти много бързо и лесно могат да навлязат в материята и да се научат да използват езика чрез курсове по програмиране.

Python също така има голямо общество от програмисти, което означава, че има много ресурси за допълнително обучение и помощ, както и много пакети и модули, които могат да се използват за различни цели.

Как да повишим производителността при изпълнение на ежедневните си задачи?

Във всекидневието ни се налага да завършваме много задачи, които обикновено представляват рутинни и много повтарящи се действия. Има много различни целеви модули и пакети в Python, които можем да ползваме за улесняване на ежедневната си работа. Чрез тяхното използване може да се съставят различни програми, които да повишат нашата производителност, както и да намалят или елиминират чисто технически грешки. Например, може да прочетете джипиес координати от хиляди изображения или пък да им добавите воден знак. Или да обработите голямо количество аудио файлове и още много повтарящи се действия.

Python може да даде бърз и ефективен способ да се автоматизират и подобряват процесите във Вашето бизнес направление. Също така, Python може да подобри работата на Вашите програмисти с автоматично генерирани кодове, които могат да се използват във всички сектори на Вашия бизнес. Python се използва от системни администратори и специалисти по DevOps за подпомагане в ежедневните им специализирани дейности и задачи.

Анализ и управление на текстови данни

Независимо дали разполагате с данни в текстов формат разположени в база данни или във външни файлове вие можете да търсите и да намирате, да заменяте съответни изрази, знаци, символи или думи които са ви необходими с мощта на регулярните изрази.

Също така, може да използвате и вградените функции за работа с текст, които също могат да бъдат изключително полезни при ежедневна работа с текстови данни.

Чрез текстовите функции може да откриете и части в текста, които ви интересуват. Освен това, когато е необходимо ще можете да изчистите текста от ненужните символи и празни интервали. Което е важно за работа с бази данни и файлове.

Можете да изпращате и получавате текстови данни чрез най-различни подходи.

Проверка и валидиране на входни данни

Python ви дава възможност да се уверите в това какви данни е възможно да обработвате, така че те да съответстват на определени критерии и правила, които са ви нужни.

Когато ви трябват числа вие може да съставите програмна логика за това. Същото важи и за чист текст или комбинация от определени знаци и символи. Както и когато трябва да се махнат излишните интервали.

Създаване и управление на файлове

Python притежава възможности, които ви осигуряват начин за управление и създаване на директории и файлове от различен тип като pdf, csv, xls, json, xml и други.

Освен това, с различни програми инструкции в Python вие може да управлявате и създаването на директории и поддиректории, там където ви е необходимо.

Също така, Python поддържа функционални възможности, които позволяват да се идентифицират специализирани директории, свързани с активния потребителски профил на операционната система.

Всички функции за работа с файлове и управление на директории в Python могат да се използват в трите най-популярни операционни системи като Windows Linux и Mac OS. Те, също така позволяват разпознаването и използването на абсолютни и относителни пътища до файлове и директории.

Автоматично изпълнение на програми

Python помага за създаването на програми, които могат да се изпълняват в определено време и на определена дата. Също така, е възможно да се създадат софтуерни решения, които да се изпълняват на регулярни интервали от време.

Програмните възможности на Python позволяват да се извикват и външни програми, когато това е необходимо в дадени часове и дати или на повтарящи се интервали.

Намиране и сваляне на съдържание от Интернет

Терминът web scraping е познат на хората с опит от други езици за програмиране навлизащи в Python или на начинаещите, които тепърва започват да се занимават с него.

Python позволява да се създадат програмни решения, които намират, обработват и свалят съдържание от различни източници в Интернет. Възможно е да се свали текстово съдържание, изображения, видео и аудио файлове.

Работа с електронна поща

Python има възможност за работа с електронна поща като позволява търсене, получаване, изпращане и отговор на електронни съобщения. Съобщенията могат да се  изпращат в текстов или HTML формат, а когато е необходимо и прикрепени файлове или вградени в текста като например, изображения.

Писма по електронната поща могат да се изпращат на регулярен принцип или в резултат на някаква програмна функционалност като уведомление при определени условия.

Също така, когато е необходимо, могат да се обменят файлове по електронната поща.

Обработка на изображения

Когато е необходимо да обработвате изображения, Python ще ви се притече на помощ. Може да редактирате всички характеристики на дадена картинка. Също така, преобразуването в различни формати е много лесно.

Освен това, ако се налага да извличате информация от голям брой файлове като джипиес координати, дата, размер и друга информация, може да създадете програмна логика за многократно използване. По този начин ще имате подходящ инструмент за четене и редакция (ако се налага) на мета информацията на хиляди графични файлове.

Python ще ви помогне и в ситуация, когато е  необходимо да се създаде и добави воден знак на голямо количество графични файлове. Водният знак може да бъде текст или друго изображение. Например, фирмено лого.

В случаите, когато е необходимо да изрежете част от изображението (image cropping) отново може да се доверите на програмна логика създадена чрез Python. Изрязаната част може да добавите към вече съществуващи изображения и да получите завършен колаж.

Може да направите голямо количество изображения с еднакви размери за качване на съществуващ уебсайт или добавяне в други системи и платформи.

Понякога се налага дадено изображение да се завърти под определен ъгъл. Това също може да бъде направено с подходящи програмни инструкции написани на Python.

Няколко заключителни думи

В този материал обърнахме внимание на някои основни моменти, които са често срещани в много професии. Но, вие може да създадете решения, които са нестандартни, така че да пасват на вашите нужди и очаквания.

В заключение можем да кажем, че като начинаещи или напреднали в областта на съставянето на различни програми Python ще бъде още един полезен инструмент във вашия арсенал от професионални умения. Чрез автоматизирането на ежедневни повтарящи се действия ще бъдете все по-надежден служител и търсен специалист във Вашата област. Също така, ще бъдете все по-конкурентноспособни на пазара на труда.

Автор на статията: инж. Теодор Колев – дългогодишен преподавател по програмиране в компютърно образователен център Progress.