Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С нова вълна епидемията от COVID напомни за себе си в дните около Великден
С нова вълна епидемията от COVID напомни за себе си в дните около Великден

Новият вариант на вируса - “Арктурус”, по-заразен и причинява конюнктивит, но не е опасен, успокои проф. Тодор Кантарджиев

С нова вълна епидемията от COVID напомни за себе си в дните около Великден. Само за седмица бяха установени 977 нови случая, и то при положение, че четири от дните са почивни и обичайно се правят по-малко тестове.

Процентът на болните от COVID-19 спрямо тестваните пък отбеляза рекорд от почти 16 на сто за 17 април, показват данните на Единния информационен портал. Подобен висок дял на разпространение на заразата не е имало от 15 октомври 2022 г., когато започваше есенната вълна на епидемията.

В началото на април делът на положителните проби бе 3 пъти по-малък. На 14 април пък бе 8,8 на сто.

За последните 7 дни около Великден се увеличават и хората, които се нуждаят от лечение в болница, с 25 души. Според данните от понеделник в болница се лекуват 346 души, от които 41 са в интензивно отделение.

Същевременно по-заразен вариант на коронавируса, който засяга очите и причинява конюнктивит, е тръгнал от Индия.

“Той обаче не е страшен и няма да се плашим”, успокои съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Вариантът XBB.1.16, или “Арктурус”, бе открит за първи път в края на януари в Индия и според експерти от цял свят има тревожни мутации.

До 15 пъти са се увеличили заразените в Индия само за месец. Според учени “Арктурус” може да е 1,2 пъти по-заразен от “Кракен”.

Предходният вариант на омикрон се наблюдаваше с повишено внимание от Световната здравна организация заради неговия потенциал за ускорено разпространение.

Новият вариант е открит в 22 страни досега,

а симптомите му включват треска, която постепенно се влошава и продължава 1-2 дни, възпалено гърло, болки в тялото, главоболие и коремен дискомфорт.

“Ковидът в момента не е опасен за хората, които са активни, а е опасен за тези в болниците. Трябва да пазим интензивните отделения и пациентите с хематологични и онкологични заболявания. Това е работа на медицинските власти”, обясни Кантарджиев. 41 са болните, които се лекуват в интензивни отделения, сочат данните на Единния информационен портал.