Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на външните работи Николай Милков
Министърът на външните работи Николай Милков

Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна и Република Молдова. Това заяви днес външният министър на България Николай Милков на Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ. Той участва като панелист във втория панел на форума на тема “Планирайте за днес. Незабавни отговори на настоящите заплахи и предизвикателства в разширения Черноморски регион“.

"Черно море е кръстовище, кръстопът към Запада, към Кавказ, Източно Средиземноморие, Близкия изток, както и Западните Балкани. Важна транзитна точка между Европа и Азия. Регионът стана съществен в стратегическата надпревара между Русия и Запада, а войната в Украйна създаде изцяло нова среда на сигурност. Агресията не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента”, заяви дипломат номер едно на България. Той сподели необходимостта от колективен подход и изрази надежда, че ще бъдат направени решителни стъпки в тази посока на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която предстои през юли.

"Ако бяхме попитали преди няколко години европейските граждани дали са "за" това Европа да стане глобална, стратегическа сила, включително в сферата на отбраната, вероятно отговорът би бил "да". В миналото на въпроса дали подкрепят огромни разходи за отбрана от държавния бюджет, вероятно европейските граждани биха отговорили с "не". Мисля, че сега и двата въпроса биха получили положителен отговор. Нужно е ново мислене, нов подход", коментира Николай Милков.

Той подчерта колко важни са транспортните връзки и логистиката и добави, че войната в Украйна само го е доказала. "Работим усилено в тази посока с партньорите ни от Гърция и Румъния, за да модернизираме съществуващата инфраструктура и тук, от Букурещ, е най-подходящото място да призова за ускорено изграждане на трети мост на Дунав", каза дипломат номер едно на България и добави:

"Изключително важен е и петролопроводът Бургас-Александруполис, който ще позволи вноса на суров петрол от целия свят към рафинерията в Бургас. Тя е важна за целия регион, защото е най-голямата в Югоизточна Европа. 40 процента от продукцията на тази рафинерия сега отиват към Украйна".