Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев СНИМКА: Николай Литов
Асен Василев СНИМКА: Николай Литов

Това е нестандартно решение, но ние сме в нестандартна ситуация, обоснова се той

След като мнозинството не успя да избере председател на НС, съпредседателят на ПП Асен Василев излезе на трибуната с алтернативно предложение - шефът на парламента да се избира на ротационен принцип.

Василев подчерта, че в Европа има подобни примери. Освен това той поиска да има ротация и за ръководството на правната комисия.

"Предлагаме да се направи заемка от европейския опит. В ЕП двете най-големи парламентарни групи излъчват председател на ротационен принцип. Предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между двете водещи политически сили - ГЕРБ и ПП", каза още той.

"Ротацията ще гарантира взаимен контрол и възможност да се изпълнят всички законопроекти, очертани от всички партии", заяви Василев.

"Формално не може да вземем решение в такъв дух. Затова предлагаме на всеки 2 месеца НС да взима решение, с което да редува председателите на правната комисия и на парламента. Това е нестандартно решение, но ние сме в нестандартна ситуация. Това е един възможен изход от кризата, в която току-що влязохме с невъзможността на избор на председател на парламента", обоснова се той.

След това депутатите излязоха в половинчасова почивка по негово искане.