Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Преговорите за правителството на Димитър Попов започнаха в края на ноември-първите дни на декември 1990 г. Берон беше освободен като председател на СДС, до 11 декември, аз водех делегацията на СДС, но и след избора на Филип Димитров за председател на НКС на СДС, бях активен в преговорите и ясно помня трудностите, които трябваше да преодоляваме. Преговаряхме в заседателната зала на Министерския съвет. Кавги, кавги, спорове, излизане "в почивка", откази на хора от двете страни да влизат в такова правителство. Преговори пък с тях. Увещаване, блъфове... Целият арсенал от хватки. А докато се дърляхме Луканов продължаваше да управлява и неговия Министерски съвет вземаше решения. Как да го търпим?!

Министри в това правителство от страна на СДС бяха Димитър Луджев, Иван Костов, Иван Пушкаров, Георги Фотев. Самото споразумение беше подписано на 4 януари 1991 г. В него беше набелязано месец по месец какво трябва да приеме 7ВНС.

Цитирам началните изречения. Целият текст може да бъде прочетен в Омда.

"Политическите сили, представени във Великото Народно събрание, оценяват създадената в страната политическа ситуация като изключително сложна и напрегната. Преодоляването на създалата се обстановка е възможно чрез споразумение между политическите сили въз основа на взаимното зачитане на правата и законните интереси на всяка от тях и пълното уважение и спазване на законите на страната.

................"

*От фейсбук!