Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Живков почина на 48 години.
Христо Живков почина на 48 години.

Скоротечен рак на панкреаса прекъсна кариерата му и го уби

На 48 години от рак на панкреаса си отиде популярният актьор Христо Живков, станал известен с филма на Мел Гибсън “Страстите Христови”. Звездата, пробил и в Холивуд, и в Италия, се разболял от коварната болест миналата година.

Живков добива световна слава с филма “Страстите Христови”, екранизацията от 2004 г., която прави Мел Гибсън по прочутата книга на Никос Казандзакис. Там влиза в образа на Йоан Богослов. Причината да попадне във филма се казва Шейла Рубин, легендарна американска кастинг директорка. Тя търси красиви и талантливи непознати лица, които не е необходимо да говорят добре английски език, защото действието на филма се развива на древния арамейски език (оригиналния език, който е говорил Исус - бел. ред.). Във филма играе още един българин - Христо Шопов, баща на популярния днес Наум Шопов. Той се превъплащава в Пилат Понтийски.

Христо Живков е роден на 18 февруари 1975 г. в София. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на проф. Христо Христов заедно с Виктор Божинов, Станислав Тодоров-Роги, Руслан Купенов и други.

Още докато е студент, започва работа в различни филми. Големият му пробив идва с лентата на италианския режисьор и сценарист Ермано Олми “Занаятът на оръжията” от 2001 г., където актьорът влиза в ролята на Джовани де Медичи. След това участва и в други италиански продукции.

Актьорът заболява от скоротечен рак на панкреаса миналата година, което проваля изобщо идеята за продължение на този велик филм. Въпреки усилията на лекари и близки Христо Живков не успява да пребори рака и почина на 1 април.

“24 часа” изказва съболезнования на близките му. Загубата на талантлив човек е загуба за цялото човечество. Бог да го прости!