Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 2 април избирателите в секции с над 300 души могат да избират между гласуване с хартия или на машина
На 2 април избирателите в секции с над 300 души могат да избират между гласуване с хартия или на машина

Видеонаблюдението започва едва след края на изборния ден и ще записват само преброяването на бюлетините.

23 партии и 6 коалиции се борят за гласовете на българските избиратели за изборите за 49-ото НС. Кандидатите за народни представители на предстоящия парламентарен вот са общо 4566. Съотношението мъже към жени е 3 към едно - 3225 са мъжетe, а дамите - 1345. 1035 са кандидатите, чиито имена фигурират в два избирателни района.

Официално началото на изборния ден започва в 7 часа днес, а краят му е в 20 часа. Председателят на СИК обявява гласуването за приключило само ако пред изборното помещение няма избиратели. В случай, че пред секцията има негласували - те могат да го направят до 21 часа.

Общо 12 891 са секциите в страната и извън нея.

Право да избират народни представители имат лицата, които имат българско гражданство, са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

След последните промени в изборния кодекс избирателите могат да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина, или с машинно устройство. Бюлетината за машинно гласуване се визуализира на устройството и е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина.

Само с хартия ще се гласува в подвижните секции и в такива с по-малко от 300 избиратели. Без машина са и местата за гласуване на кораби, в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и за задържане. Избирателите, които са с мярка за неотклонение домашен арест, имат право да поискат разрешение от съдия да напуснат адреса и да упражнят правото си на глас.

Когато в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини, които са предоставени на секционната избирателна комисия.

Ученици, студенти и докторанти в редовна форма на обучение могат да гласуват с ученическа или студентска книжка. Ако не притежават хартиена студентска или ученическа книжка, те трябва да предоставят заверено от учебното заведение уверение.

Избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия в страната с лична карта, родените преди 31 декември 1931 г. могат да го направят с личен (зелен) паспорт. Не се допуска гласуване с международен или друг вид паспорт, както и със свидетелство за управление на МПС.

Избирателите, които са включени в списък за гласуване извън страната след като са подали съответното заявление за гласуване, може да гласуват в секцията по постоянния си адрес у нас, ако са в България на 2 октомври. Ако избирателят е вписан в списъка на заличените от избирателния списък лица, СИК го заличава от него и го допуска да гласува след като попълни нова декларация.

Видеонаблюдение по време на гласуването няма да има. Камерите започват да работят едва след края на изборния ден и ще записват само преброяването на бюлетините. Всеки може да наблюдава онлайн секцията, която желае, при проблем с излъчването в реално време, след това ще бъда качето видео със запис от процеса.