Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: МОН
СНИМКА: МОН

Министерство на образованието и науката е нарушило санкциите срещу Русия в областта на обществените поръчки, като не е отстранило от процедура свързана с руски гражданин фирма. Министерството необосновано е предоставило време извън законовите срокове на IT компанията „Софтлайн“, която междувременно е прехвърлила собственост, за да не попада под санкциите. Решението за класиране на фирмата следва да бъде отменено, а процедурата – върната на етап преглед на представените документи.

Това реши окончателно Върховният административен съд, като потвърди предходното решение на КЗК по случая. МОН реши да упорства докрай и да обжалва решението на антимонополната комисия, но сега губи и в административния съд. Случаят повдигна въпроси и за други сключени договори от публични органи с фирма „Софтлайн“, съобщава "Сега".

Европейските санкции забраняват сключването на нови договори с контролирани от руски граждани или руски фирми дружества, като ограниченията са в сила от 9 април 2022 г. До 10 октомври следваше да се прекратят и всички заварени стари контракти.

Най-скорошен е договорът със "Софтлайн" на "Информационно обслужване" - сключен в края на септември 2022 г. по процедура на договаряне без обявление. Поради липсата на интерес към предходна открита процедура "Информационно обслужване" кани директно само "Софтлайн". Към този момент "Софтлайн" ЕООД е била 100% собственост на "Софтлайн холдинг ПЛС". 55,02% от акциите на това дружество са собственост на "Софтлайн груп инк" на руския гражданин Игор Боровиков. Така Боровиков е лице, което косвено притежава над 50% от собствеността в "Софтлайн" и попада под ограниченията за сключване или изпълняване на договори в ЕС.

В условията на поръчката изрично се посочва, че фирми, нарушаващи изискванията на санкциите в областта на обществените поръчки, не могат да участват. Не е известно как точно е проверявана собствеността и дали фирмата е подавала декларация в този дух, но конкурсната комисия изобщо не е открила проблем. 

Фирмата има много по-голям договор с просветното министерство, също сключен в нарушение на санкциите - за абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университетите и научните институти. Договорът е от 19 април 2022 г., сключен е 10 дни след влизането в сила на забраните в областта на обществените поръчки, продължителността му е до януари 2025 г., а стойността - 5.3 млн. лева без ДДС. До този момент не са направени постъпки за прекратяването му.