Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски хеликоптер Снимка: Pixabay
Руски хеликоптер Снимка: Pixabay

В български и чешки военни заводи се подготвят за предаване на Украйна бойни хеликоптери, които са произведени оригинално от Русия.

Това стана ясно от изявление на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество пред ТАСС. Ремонтът и модернизацията на руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна е грубо нарушение на международните задължения на България и Чехия, заяви федералната служба.

Службата припомня, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании "Авионамс" и "Терем-Летец", както и чешката "Лом Прага", продължават да извършват нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техника, произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

"Споменатата дейност на България и Чехия е грубо нарушение на международни задължения и нанася значителни вреди на световната система на експортен контрол", заявява ФСВТС, като подчертава, че руската страна не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без участието на руските производители и разработчици.

През юли миналата година Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на "Лом Прага", "Терем-Летец" и "Авионамс", предаде БТА. Предприятията бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери, припомня ТАСС.

В сряда на празника по случай годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет в София президентът Румен Радев заяви, че България  няма да изпраща оръжия и боеприпаси за Украйна.

Само преди месец пък стана ясно, че бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна.

На 27 юни правителството на Кирил Петков е разрешило на Департамента по отбрана на САЩ да изнесе от страната въздухоплавателно средство, пише в справката, предоставена от министъра. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Износът на машината обаче е станал чак през октомври миналата година.

Според информация на "24 часа" летателното средство е боен хеликоптер Ми-17. Българските заводи, които могат да ремонтират хеликоптери, са "Авионамс" и ТЕРЕМ-Летец - и двата държавни.

Още през пролетта САЩ обявиха, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които ползват за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.