Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избирателите в България, изкушени да играят не само за това кого ще пратят във властта, а и за резултата от вота, залагат по-често на лични двубои - при президентски и кметски избори. За 2 април букмейкърите приемат предимно залози кой ще е победителят.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Избирателите в България, изкушени да играят не само за това кого ще пратят във властта, а и за резултата от вота, залагат по-често на лични двубои - при президентски и кметски избори. За 2 април букмейкърите приемат предимно залози кой ще е победителят. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Предизвикват ли хазартни страсти петите поред за две години парламентарни избори у нас?

Само два букмейкъра имат залози за вота на 2 април, като коефициентите им са еднакви, установи проверка на “24 часа”.

Залози се приемат на три пазара. Първият е разбира се, кой ще бъде първа политическа сила.

В момента лидер е ПП-ДБ с 1,85. Втори е ГЕРБ-СДС с 1,95. Това означава, че се очаква разлика под половин процент в крайния резултат.

Тук е и единствената разлика от началото на кампанията до момента - двете политически сили

са си сменили местата

и са взели коефициента

на другия

Останалите са пълни аутсайдери според предизборния хазарт. Да спечели ДПС, е с коефициент 51, “Възраждане” - 67, БСП - 101, “Български възход" - 801, подобен е за ИТН и всички останали партии.

Вторият пазар е броят гласове. Играе се за прогнозиране на избирателна активност и брой гласове, които ще получи ГЕРБ. При избирателната активност залозите под и над 40,5% са с равен коефициент от 1,85. Почти сигурно е, че това ще е под, като може да удвоиш сумата, която заложиш. Например на двойните избори миналия ноември за президент и Народното събрание тя бе 39,41%, когато залогът бе доста по-голям от сега. От друга страна пък, се включва очакваното покачване на хората пред урните заради връщането на хартиената бюлетина.

При ГЕРБ залогът да надвиши 649 000 гласа е с коефициент 1,88. Абсолютно същият е и за това партията да остане под този праг. На 2 октомври резултатът ѝ бе точно 634 627.

И последният пазар е на директните двубои. Първият е ГЕРБ-СДС срещу ПП-ДБ, като коефициентите са 1,95:1,85.

Вторият е “Възраждане” срещу ДПС с 4,00:1,20 - или почти няма как да бъде обърнат. И третият е “Възраждане” срещу БСП при 1,14:5,00. Или с други думи, БСП със сигурност губи тази битка, и то с много. Тук също има минимално движение. Повтаря се обратът при ПП и ГЕРБ, а при “Възраждане” срещу БСП пада с 0,06.

Размяната или намаляването на коефициентите идва само от залозите, които влизат с букмейкъра. Или повече хора залагат на ПП да спечели срещу ГЕРБ, а “Възраждане” да размаже БСП.

Реално на парламентарни избори интересът към букмейкърите не е толкова голям, колкото, да речем, на местните или президентските. Защото директните двубои, каквито има на другите два вида вот, са доста по-интересни за хората, които обичат хазарта.

Според специалисти политическите залози се появиха в България точно покрай последните местни избори, когато се очакваха доста интересни двубои в някои градове. Залогът за партия не е толкова атрактивен, особено след като предварително има достатъчно социологически проучвания.

На предстоящите избори обаче има сериозна интрига поне за първото място и кой ще влезе в парламента.

За второто място

залози няма,

така че се очаква повечето участници да инвестират в залози за изхода от битките ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Световните букмейкъри

никога не са имали интерес

към политиката в България

по простата причина, че им трябват местни хора, които знаят положението, за да могат да се изработят коефициентите. Големите фирми, които се занимават с това, явно ни избягват. Букмейкърите използват специализирани компании, които да правят съответните модели точно какви са шансовете.

За сметка на това голям интерес се радват залаганията за световна политика.

В момента фаворит да напусне поста си най-бързо е японският премиер Фумио Кишида, следван от Еманюел Макрон, Джо Байдън, Джъстин Трюдо и Сирил Рамафоса (Република Южна Африка). Най-твърди са китайският Си Дзипин и турският Реджеп Тайип Ердоган.

Точно заради това до момента

най-много пари

са заложени

за победата на

Ердоган

в турските избори.

Италия пък е фаворит да стане следващата държава, която напуска ЕС. За това коефициентът е 3,00. Следват Гърция с 6,00, Полша със 7,00 и Франция с 8,00.

Интересното е, че най-сериозно набират сила залозите, че 2023 година ще е последната за премиера на Великобритания Раиш Сунак. 58,59% от парите са за това. 24,24% са да запази поста до 2024 г. и само 17,17% му дават шанс до 2025 г.

Много оспорвано е за евентуален референдум за независимостта на Шотландия. Там 51% са сложили парите си тя да остане във Великобритания, а 49% - да напусне.

Още отсега може да се залага на това кой ще е следващият президент на САЩ, без дори да са ясни кандидатите или дори номинациите на републиканците и демократите.

Хората обаче обичат да рискуват точно в този момент, защото възвръщаемостта е най-голяма. Това е силата на залозите за “случайни събития”, в чиято графа влизат и политическите битки. Печалбите са редки, но за сметка на това огромни.

Големият фаворит сред играчите си остават спортните събития. Тазгодишното издание на финала по американски футбол строши всички рекорди, като за него

бяха сложени

16 млрд. долара

от 50,4 милиона

човека

Голяма роля изигра фактът, че от доста години насам мачът между “Канзас Сити Чийфс” и “Филаделфия Ийгълс” бе в щат, където залозите са легални - Аризона, или с други думи, можеше да се играе постоянно. Получавани са и по 1 милион залога за ден.

Рекордната сума обхваща не само парите при официалните букмейкъри, но и при тези на нерегулирания пазар, офшорни сайтове, частни букмейкъри и дори басовете между приятели и колеги. Общо залозите бяха двойно повече от миналата година.