Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Според мен има очевидни неща:

1. Еднополюсният свят начело със САЩ си отива. Започнал е процес на изграждане на многополюсен свят. Как ще изглежда той, можем да гадаем. Вижда се, че Китай се оформя като бъдещ конкурентен център. Можем да се опрем на знанията си за двуполюсния свят, от който излязохме.

Това е първото.

2. Засега е безспорно, че независимо от започналото военно и политическо разделение на Света, САЩ си остават научно-техническата водеща сила. За видимото бъдеще англоговорящия свят заедно с европоцентричните страни са Центърът на меката сила. Това е изворът на нови знания, на изобретения, на образците за красиво и добро, на стандартите на всекидневието.

3. България принадлежи към Европа и към този Център на меката сила. Принадлежи като идентичност на народа, а държавата ни военно и политически е неотменима част от него. Нейната задача е да отстоява тази принадлежност, териториалната цялост на държавата и българската идентичност.

4. Да се разбира и говори открито какво става по Света, да се назовават нещата със собствените им имена, да се спори за водената политика, не означава, че се оспорва нашата народностна идентичност и държавна принадлежност към ЕС и НАТО. За добро и лошо, многократно го подчертавам, за добро и лошо, сме част от Евроатлантическия свят. Ние сме на мястото си! В този смъсъл какво ще става в бъдеще, няма значение, ние сме тук!

5. Трябва да се полагат максимални усилия започналия процес на разделение да протича мирно и в разбирателство. Земята е прашинка във Вселената! Животът на човека е кратък. И 800 години да стане, благодарение на генетика, фармация и майсторство, нищо не е. А благодарение на живите (живите!) индивиди, тези "атоми" на вида homo sapiens, въобще го има нашия Свят! Да ценим живота. Мир да има. Със слово всичко се постига.