Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инфраструктурата в Мумбай, Калкута и Делхи е много добре развита, но не е сигурно дали тази в останалата част на Индия ще може да поеме милиардите инвестиции, които са се насочили към страната.
Инфраструктурата в Мумбай, Калкута и Делхи е много добре развита, но не е сигурно дали тази в останалата част на Индия ще може да поеме милиардите инвестиции, които са се насочили към страната.

Пет демографски тенденции вещаят тектонични промени пред човечеството

Най-голямата демокрация на планетата отпразнува 1,4 млрд. души население и детронира Поднебесната империя

Индия току-що изпревари Китай с 5 милиона души и вече с население от 1,4 милиарда заформи поне две глобални интриги, които имат потенциал да променят света.

Първата е какви ангажименти ще трябва да изпълни Делхи, за да получи така желаното от години място сред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН – там, където петте най-мощни ядрени държави сядат на една маса и решават съдбините на планетата. Именно в този тесен формат са започвани войни и точно там са прекратявани. Но да се присламчи една държава към “големите” не е никак лесна работа и историята е запечатала изключително

сложни задкулисни

сделки

и ювелирни дипломатически операции в този труден път.

Заедно с това още една интрига набира скорост, а тя е дали “Фабриката на света” ще свали надписа “Китай” и ще поставен новия - “Индия”. Залаганията са в ход след старта в изграждане на завода на американския гигант Apple в покрайнините на индийския Ченай.

Делхи очевидно иска да е победител и в двете “раздавания”, защото заедно с новината за рекордното население оттам съобщиха, че на този етап ще се съобразят със санкциите на Запада срещу Русия. Нещо нечувано до момента, като се има предвид, че страната заедно с Китай бе основен партньор на Москва от началото на войната срещу Украйна. Руснаците просто даваха на управляващите в Делхи

списък с 500-те най-важни

за икономиката им стоки

и те им бяха осигурявани. Сега за първи път се забелязва обрат. Индия все още не е подписала нищо черно на бяло, но все пак пое устен ангажимент, че оттук нататък ще е лоялен партньор на Запада и ще се съобразява с тавана на цените на руските енергоносители.