Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

От друга страна, едва ли в близките няколко години ще има по-бързо развиваща се икономика от индийската. Последните данни на МВФ за 2022 г. сочат, че тя

излиза от застоя

покрай пандемията и през тази ще отбележи ръст от 4,7 на сто, а през 2024 г. той ще е 6,8%. Впечатляваща цифра на фона на световната икономика, която ще се увеличи с малко над 3 на сто. Китай, макар бързо да се движи напред след тежките локдауни, през тази година ще достигне плюс от 5,4 на сто, но догодина повишението ще е около 4,5%. Причината за бурния напредък на Индия е, че тръгва от много ниска база и именно затова МВФ прогнозира, че оттук нататък страната ще изпреварва Поднебесната с около 2% годишно.

Заедно с това трябва да се отчете фактът, че според Фонда населението на Китай до 2027 г.

ще намалее с още 8 млн. души, а индийското ще се увеличи с нови 75 млн.

Тези дни Индия обяви, че се присъединява към западните санкции срещу Русия.
Тези дни Индия обяви, че се присъединява към западните санкции срещу Русия.

От тази гледна точка Делхи има всички основания да обяви, че може да бъде новата Фабрика на света, измествайки Китай. Още повече че населението на досегашната бавно, но сигурно застарява, благодарение на ограниченията в раждаемостта, а индийското е относително младо и нараства със солиден темп.

И ако всички тези аргументи са добри предпоставки, за големите инвеститори Делхи има още

няколко

силни коза

Първият е, че средното ниво на доходите все още е много по-ниско от това на конкуренцията. Според показателя паритет на покупателната способност, тоест какво може да се купи с една и съща сума в различни държави, Китай все още е на първо място, но Индия го догонва и вече е на трето.

Вторият коз е, че колебливата политика на Китай по отношение на санкциите срещу Русия притеснява западните концерни и според различни издания скоро може да се очаква известно диверсифициране на веригите на производство и доставки. Нещо повече, страната вече не изнася предимно скъпоценни камъни, бижута, текстил, пластмаси и дърво, а електроника, фармацевтика и различни продукти на химическата промишленост.

Трето, Делхи внимателно изучава стратегията на Китай и се стреми да я приложи едно към едно, за да се придвижи напред от петата най-голяма икономика на по-предно място. Още повече че Индия е

страната с най-голям

брой програмисти в света

– над 5,8 млн., и те се увеличават буквално всеки ден.

Четвърто, страната вече със сигурност е най-многолюдната демокрация, което е солиден плюс и към него трябва да се добави още един – там масовият език е английският.