Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Но в тази бързо развиваща се икономика има и някои притеснителни моменти – качествената инфраструктура е съсредоточена в трите мегаполиса Калкута, Делхи и Мумбай, останалата е под един голям въпрос доколко може да се справи с натоварването, свързано с

лавинообразно

растящото производство

Второ, бюрокрацията е нещо, което може да ужаси не един инвеститор, а според наблюдатели там тя е на завидно ниво. Трето, образователните стандарти все още са различни в сравнение с тези в Китай и в западните страни и Индия тепърва има по какво да работи в това отношение.

Зад това глобално надцакване обаче прозират различни тенденции, повдигащи няколко важни въпроса. Първият е, че бурно развиващите се икономики оставят на заден план проблема със замърсяването на въздуха. Едва отскоро Китай взема по-сериозни мерки, но светът тепърва ще е изправен пред надигащата глава Индия и част от африканските икономики, ударно подпомагани от Пекин и Москва. С лидерите им отново ще се води трудния диалог кое е по-важно – повишаването на стандарта на живот на

бедното население или

дупката в озоновия слой

на планетата.

Заедно с това в различни точки се провокират нови и нови военни конфликти, което означава, че Западът трябва е готов за нови мигрантски вълни. А те са свързани с редица предизвикателства - от сигурността и тероризма до жестокия натиск върху социалните системи.

Трето, в Европа и САЩ с прогреса в медицината населението живее все по-дълго и броят на пенсионерите расте лавинообразно. Което означава, че пенсионната възраст бавно, но сигурно ще се повишава, а с това и

социалните бунтове

Скорошните протести във Франция бяха само първият сигнал за предстоящите тектонични промени в обществото.

Неслучайно вече упорито се говори за сериозния потенциал и предимствата, които крие “сребърната икономика”, и защо възрастните всячески трябва да бъдат стимулирани да продължат да работят.

От друга страна, с прогреса в икономиката раждаемостта по естествен начин намалява и емблематичен пример в това отношение е именно Индия –

от средно пет деца,

една жена вече има

не повече от две

Тоест в това отношение очевидно ще се върви към постепенно забавяне, което неминуемо ще се отрази на икономиките, на климата, на социалните системи.

И ако гладът има шанс постепенно да бъде ликвидиран, то бурното развитие на изкуствения интелект през последните месеци заплашва да остави без работа немалка част от заетите в момента, а това на свой ред може да провокира непредвидими последствия.

Така наред със заплахите от ядрен холокост и войни, пред света изниква ново, още по-сериозно изпитание – а то е битката за работа между хората и машините.