Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шарл Мишел КАДЪР: Туитър/@eucopresident
Шарл Мишел КАДЪР: Туитър/@eucopresident

Европейският съюз не е наивен по отношение на дипломатическото сближаване между Русия и Китай на фона на войната в Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но все по-близките отношения не трябва да възпират Брюксел да се ангажира с Пекин, подчерта той.

„Ние сме абсолютно убедени, че е важно Китай да не подкрепя Русия“, каза Мишел пред Евронюз в ексклузивно интервю, записано преди двудневната среща на върха на лидерите в Брюксел.

„Важно е Китай да подкрепя международното право и стабилността чрез Хартата на ООН.

„Не съм наивен. Знам, че има тесни връзки между Китай и Русия“, продължи той.

„Но от друга страна, мисля, че при тези обстоятелства е много ясно, че трябва да се ангажираме с Китай, не защото сме съгласни за всичко с Китай, напротив, а защото трябва да защитаваме нашите интереси и да защитаваме нашите принципи."

В интервюто си за Евронюз Мишел потвърди подкрепата си за мирния план от 10 точки, предложен от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници на Украйна.

Предложението на Зеленски е в ярък контраст с документа от 12 точки, предложен наскоро от Китай, в който очевидно липсва въпросът за окупираната територия.

Китайският план се позовава на принципите на международното право, но избягва да описва войната като война или нахлуване, а вместо това говори за „криза“. Той също така настоява за премахване на „едностранните санкции“ и края на „манталитета на Студената война“ – език, който се разглежда като едва прикрита критика към западните съюзници.

„Този мирен план не е това, в което вярваме“, каза Мишел за предложението на Пекин.

„Ние вярваме във формулата за мир, предложена от президента Зеленски, която се основава на Хартата на ООН, международното право и многостранния подход.

Нямаме намерение да атакуваме Русия

Председателят на Европейския съвет определи като "изключително важен" новия транш от военна помощ, одобрен тази седмица от министрите на външните работи и отбраната на ЕС, който за първи път включва 1 милиард евро за плащане на съвместна доставка на боеприпаси.

„Това е конкретно решение за истинска европейска отбрана. И знаете, че в миналото обсъждахме много този въпрос, за някои това беше теоретичен дебат. Сега е реалност“, каза Мишел.

„Беше невъзможно да си представим подобно решение дори няколко седмици преди началото на пълномащабното нахлуване.”

Помолен да начертае границата между военната подкрепа и активната война, Мишел каза, че ЕС има законното право да помогне на нация, която е атакувана.

"Няма съмнение, че няма намерение да се атакува Русия. Има агресор: това е Русия. Има жертви", каза Мишел.

„Ние подкрепяме международното право, защото знаем, че ако не подкрепим Украйна, това означава, че в бъдеще светът ще бъде по-малко безопасен.

„Много трудни предизвикателства едновременно“

Мишел обсъди също така състоянието на европейската икономика, която е сериозно засегната от вълнообразния ефект, предизвикан от войната на Русия.

„Смятаме, че е важно да се заемем с дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз. Изправени сме едновременно пред много трудни предизвикателства“, каза Мишел, цитирайки високите цени на енергията, изменението на климата, цифровия преход и липсата на необходимите умения .

Финансовото безпокойство се увеличи този месец след грандиозния колапс на Silicon Valley Bank, най-голямата американска банка, фалирала от 2008 г. насам, и придобиването с посредничеството на правителството на Credit Suisse - вторият по големина кредитор в Швейцария.

„Ние следим какво се случва в Швейцария, в Съединените щати“, каза Мишел.

„Но аз съм уверен, че разполагаме с правилните инструменти, за да сме сигурни, че поддържаме ситуацията стабилна.“

Според него, последното развитие трябва да послужи като "допълнителен аргумент, а не като фактор" за ускоряване на преговорите по дълго отлагания европейски банков съюз, който все още не е завършен поради постоянните различия между държавите-членки, предаде БГНЕС

Третият стълб на съюза, известен като Европейската схема за гарантиране на депозитите (EDIS), е последното парче от пъзела, което предстои да бъде договорено. По стечение на обстоятелствата, EDIS трябва да предотврати отчаяни банкови сривове като тези, които доведоха до фалита на Silicon Valley Bank.

„Работихме много по въпроса, но може би е време да ускорим нещата. И се надявам, че ще бъде възможно да се даде политически тласък “, каза Мишел.