Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин.
 СНИМКА: АРХИВ
Руският президент Владимир Путин. СНИМКА: АРХИВ

Неистовият стремеж към мир подтиква легендарните британски шпиони да помогнат на Кремъл да отблъсне Хитлер, но сега Москва едва ли ще има подобни изобретателни съюзници

В Русия вярват, че в предстоящите танкови сблъсъци с Украйна могат да повторят феноменалната битка край Курск, когато армията на Хитлер е сразена, а Донецк и Харков са освободени от нацистката окупация.

Възможно ли е тази митична битка на Сталин с мощната немска танкова армия да се повтори през 2023 г.? 

Тази легендарна история, изпъстрена с невероятна изобретателност и интелект, започва през 1943 г. Тогава съюзниците са притеснени, защото Хитлер разработва нова модификация танкове Panther, за които се смята, че са почти неуязвими за тогавашните снаряди. Британците вече са успели да разшифроват кодираните с „Енигма“ съобщения на нацистите и са наясно с плановете за немската атака. Нещо повече, те разполагат и с детайлна документация как точно са усилени броните на новите модификации.

Британският премиер Уинстън Чърчил, тъй като не вярва на Сталин заради зловещия му съюз с Хитлер до 1939 г., нарежда на разузнаването си да не му се дава информация – освен „екзистенц минимума”. За късмет по върховете на британското разузнаване МИ6 и контраразузнаване МИ5 са назначени млади и свръхинтелигентни офицери, наскоро завършили елитните Кеймбридж и Оксфорд. От тази шарена група най-прочута става Кеймбриджката петорка, състояща се от 4-ма британски аристократи и един математически гений, които по време на Втората световна война активно помагат на съветското разузнаване, за да бъде победена нацистка Германия.