Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"
Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, който подвежда под отговорност за "дискредитация" и "фейкове" срещу наемници и доброволци във войната в Украйна.

До момента това се отнасяше само за военните и органите на властта. Сега в закона са включени "доброволчески организации или лица", които "съдействат при изпълнението на задачите на военните сили на Руската федерация".

Първото провинение се смята за административно нарушение и се наказва с глоба. Тя е 50 000 рубли за граждани, 200 000 за длъжностни лица и 500 000 за юридически лица.

Повторната "дискредитация" вече се смята за престъпление и се наказва с максимум от 15 години затвор при утежняващи вината обстоятелства. Същото наказание е предвидено и за "фейкове".

Да се забранят "публичните действия насочени към дискредитацията на доброволците, включително и бивши затворници" предложи през януари основателят на частната армия ЧВК "Вагнер" Евгени Пригожин. Председателят на парламента Вячеслав Володин му обеща въпросът "да бъде разгледан по спешност" и законът бе приет на 14 март. Сега вече влиза в сила.