Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Статуетката на наградите "Оскар"
Статуетката на наградите "Оскар"

Бях уморен, когато седнах да гледам филма със седемте оскара - "Всичко навсякъде наведнъж".

Още в началото, незнайно защо, ми изплува споменът за два филма от детството, съветски, разбира се, то тогава други нямаше - "Смели хора" - филм за войната, и "Кубански казаци" - музикален. Било е 1950, 51-52-ра... Тогава е било. Във войната съветските войници си правеха шеги и с лекота побеждаваха, а немците бяха жалки и смешни. Червената армия е непобедима! В другия - весело и богато се живее в колхозите, колхозниците пеят и се веселят, в Съветския съюз е рай. Защо ли се сетих за тези филми?

Ами заради набиващите се в очи политически послания на оскаровия: 1. нямаме нищо против Китай, китайците и Азия като цяло, а напротив; 2. решително сме в подкрепа на ЛГБТ и т.н., защото те са почти 0,18 процента или тъдява от населението. Има и по-широки внушения - приемане на различния.

Гледах филма, не можех зад стилистиката му да открия сюжета, не свързвах кадър с кадър, както казах, бях уморен. Доспа ми се. Издържах до сцените, когато пръстите на героите станаха на дълги кренвирши. Легнах си и се събудих с мисълта, че съм останал на равнището на "Кръстникът", "Кабаре", "Амадеус", "Коса" и все такива, наградени или не.

Ще го гледам отново. Целия. Искам да разбера защо е така направен. Какъв художествен смисъл има зад тази снощна каша? Награден е само заради политкоректните си послания ли? Толкова ли са изкукали в "Холивуд", че поощряват филми, които със съвременни средства са на равнището на "Смели хора" и "Кубански казаци"? Би било много лошо!

Ще го изгледам!

Но негативното отношение към филма, въпреки неговата очевадна политкоректност, ми е много приятна. Това са искрени хора, споделящи честно своето мнение. Разпратих им покани за приятелство.

От Фейсбук.