Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарство Снимка: Pixabay
Лекарство Снимка: Pixabay

Една инжекция седмично кара хората да се чувстват по-сити и да не ядат

Лекарството за отслабване семаглутид, в чиято ефективност се кълнат редица популярни личности като Илон Мъск, бе одобрено за употреба от британското здравеопазване NHS. Това означава, че английските лекари ще могат да го изписват на хора, които имат поне един здравословен проблем вследствие на наднормено тегло.

Лекарството е разработено от датска фармацевтична компания. Представлява инжекция, която се слага веднъж седмично. Действа подтискащо на апетита, тъй като имитира хормон, който се освобождава след хранене и обикновено кара хората да се чувстват по-сити.

Този ефект на семаглутид отдавна е известен, тъй като се съдържа в лекарството за диабетици Ozempic на същата компания, което бе причина то да се изкупува масово на много места по света, включително у нас, и дори да се стигне до недостиг, защото нерегламентирано се използва за отслабване.

Датският производител отговаря на голямото търсене и преди две години прави нов продукт, който да е специално за хора с наднормено тегло. Клиничните му изпитания показват, че той може да доведе до 15-процентово намаляване на килограмите.

Британският национален институт за постижения в здравеопазването също го тества, преди да обяви, че е безопасно и ефективно средство за отслабване. Неговите проучвания са показали, че семаглутидът

може да редуцира теглото с над 10%,

ако се прилага заедно с промени в храненето и начина на живот. Препоръките на института към английските лекари е да го предписват на хора с поне един здравословен проблем вследствие на наднормено тегло, като например високо кръвно или сърдечно заболяване, а също и на тези с телесна маса, попадаща в зоната на затлъстяване. Ще могат да го прилагат за максимум две години при такива пациенти, като проследяват състоянието им.

Фирмата - производител на лекарството, също съветва то да се използва само по лекарско предписание, тъй като са възможни странични ефекти като гадене, болки в стомаха, повръщане и диария.

Британското здравеопазване отдавна търси ефективни методи за справяне със затлъстяването в Обединеното кралство, тъй като годишно

харчи над 6 млрд. паунда за лечение на заболявания,

произтичащи от него. Проучвания показват, че около една четвърт от възрастните хора в страната са с наднормено тегло и очевидно познатите до момента методи за отслабване като диети и спорт не дават необходимия резултат.

В САЩ, Дания и Норвегия лекарството също вече е регистрирано за употреба и някои специалисти смятат, че има потенциал да сложи край на световната епидемия от затлъстяване, ако се превърне в част от протоколите за лечение на болести, свързани с наднорменото тегло, а не се гледа на него единствено като на средство за постигане на по-добър външен вид.

Други обаче са скептично настроени, тъй като има данни, че при спиране на употребата на семаглутид се възстановява голяма част от свалените килограми, също както се случва и при повечето диети.