Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       
Златният ни милиард в немски банки буквално изчезва и в продължение на няколко години икономиката ни е в тупик.

Тъй като всички много добре помнят предишния ни злощастен ни валутен борд, отпорът срещу поредния е доста ожесточен. А ако пак стане същото?

Според Губиделников с привързването на лева към точно определено количество злато настъпва нова ера - на стабилизация на нашия лев. За да е още по-убедителен, той дава за пример реформата в Италия от 1927 г. Там курсът на лирата също е фиксиран и 100 лири се обменят за 7,7 грама чисто злато. Според него БНБ няма как да оперира, ако държи всичките си авоари в левове и злато, а ще ги приравни и към чужди валути. На виковете, че и

САЩ могат да фалират,

той успокоява колегите си в парламента, че "на този етап никой не предвижда подобен обрат". За да се прекрати инфлацията, която е била 2665%, защото средното поскъпване е 26,6 пъти, стойността на 92 лева трябва да се приравни на 1 грам чисто злато, съветва Губиделников. И тъй като от 1 кг злато излизат 155 наполеона, то 1 наполеон ще струва 534 лв.

Той уверява, че част от заема - 1,5 млн. британски лири, ще отидат, за да поддържат стабилността на лева, за да не се повтори грешката на Полша. Тя също стабилизирала монетата си, но нямала “достатъчно актив,

достатъчно кръв,

за да я поддържа и защити”. След което Губиделников разкрива още едно явление, безкрайно познато дори сега - търговците са показвали неверни стойности във фактурите при вноса и при износа.

И тук прави още едно прозорливо изказване, с което по-късно комунистите тотално ще се провалят: “Ние не можем да забраним вноса, когато други мощни държави препоръчват да се премахнат митническите граници, за да започне стопанското обновяване на света.”

След което произнася думи, свръхактуални както сега, така и в миналото - че трябва да се осъзнае, че трябва да се купуват предимно български стоки, за да не се ощетяват нашите работници. Както и че само с валутен съвет

народът ще спре да харчи

В хода на дебатите лъсва още една прилика с наследството на Жан Виденов. Със закона от 1928 г. на БНБ е забранено да кредитира.

Заедно с това 34 банки са обявени в ликвидация, други 18 са в “негласна ликвидация”, на 90 финансови институции и банкери е забранено да се занимават с кредитна дейност и да приемат влогове. Под надзор остават 19 банки. Лошите дългове са национализирани. През 30-те икономиката се развива толкова бурно, че бордът става прекалено тесен.

Съвпаденията са стряскащи и едва ли някой може да допусне, че ги делят цели 70 години.