Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Детето от носилката вдясно държи ръката на ранения си брат от другата носилка, за да му вдъхне кураж.
Снимка: Ваньо Столиов
Детето от носилката вдясно държи ръката на ранения си брат от другата носилка, за да му вдъхне кураж. Снимка: Ваньо Столиов

Един загина при катастрофа на магистрала "Тракия", 30 мъже от Афганистан прегледани по спешност в деня за прошка

Издирва се шофьорът на буса, превозвал 46 мъже в него

Неделя, малко преди 11 часа. В коридора пред Спешното приемно отделение на Университетската болница "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора е пълно с млади, мургави мъже. На носилка пред вратата лежи младеж с превързана с кървави бинтове глава. До него санитари спират друга носилка с колела, в която лежи момченце на около 10 години. То е в съзнание и търси вляво от себе си ръката на мъжа до себе си.

"Братя са", обяснява санитарка. Малкият иска да даде кураж на по-големия си брат, като му стиска силно дясната ръка.

След малко ще стане ясно, че детето е с комоцио и трябва да бъде настанено в клиниката за интензивно лечение на болницата. Преглед на скенер показва, че няма увреждания на мозъка.

Мъжете пред залата за прегледи са от Афганистан според думите им. Както обикновено, никой от тях няма документи да самоличност. Поредните нелегални мигранти, катастрофирали на магистрала "Тракия" в опит да минат тайно транзит през България на път за Западна Европа.

Сигналът за инцидента, случил се в района на Чирпан на километър 165 в посока София, е подаден 5 минути след полунощ, каза пред "24 часа" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Той е в отпуск, но дойде веднага на мястото на произшествието. По-късно от полицията пуснаха официално съобщение, че сигналът за катастрофата е подаден в 5 часа сутринта.

Самокатастрофирал е бус със софийска регистрация, в който са пътували 46 човека. От пътниците 1 е загинал на място, мнозина са ранени. Шофьорът, най-вероятно гражданин на Пакистан, е избягал и се издирва.

Бусът с 46 мигранти самокатастрофирал на километър 165 от магистрала "Тракия", след като се спукала в движение задната му лява гума.
Снимка: Ваньо Стоилов
Бусът с 46 мигранти самокатастрофирал на километър 165 от магистрала "Тракия", след като се спукала в движение задната му лява гума. Снимка: Ваньо Стоилов
След удара един от 46-те пътниците в буса загинал, багажът им се разпилял наоколо.
Снимка: Ваньо Столиов
След удара един от 46-те пътниците в буса загинал, багажът им се разпилял наоколо. Снимка: Ваньо Столиов

"Всъщност бусовете с мигранти са били два, все още не знаем дали има връзка между тях или е станало случайно", продължава разказа си окръжният прокурор.

"Полицаите, които дежурят на това място, са спрели за проверка първия бус, в който имало 50 човека. С тях не е имало проблеми, започнали да обработват хората. В това време край тях минал другият бус, без униформените да успеят да му обърнат внимание. Вероятно, след като видял проверката, шофьорът му натиснал газта. В този момент в движение се пука задна лява гума и возилото станало неуправляемо. Буквално започнало да шари по пътя и се блъснало на два пъти в дясно в мантинелата, докато спре. От удара един човек загинал, багажът на всички се разпилял наоколо. В суматохата шофьорът изчезнал."

"Трябва да кажа още, че това е стар товарен микробус без прозорци, за да не се вижда отвън какво е натоварено в него. Изглежда така, сякаш ще се разпадне всеки момент и трябва да бъде бракуван. Нечовешко е в такива условия да се возят хора, натъпкани като сардели. Колата е била претоварена и вероятно заради това гумата се е спукала", допуска Дичо Атанасов.

"Бяхме много уморени и сме заспали. Събудихме се от удара, бяхме много уплашени", успява да каже на английски език един от мигрантите, на 16 години, вече в университетската болница на Стара Загора. Там с 6 линейки - 3 от Стара Загора, 2 от Чирпан и 1 от Братя Даскалови, с няколко курса са докарани за преглед 30 души от фаталния бус. Добрата новина е, че като цяло общото състояние на всички е добро. Четирима от прегледаните са освободени веднага, на други раните са обработени, най-малко 8 от ранените, сред които е малкото момче, трябва да бъдат хоспитализирани.

Здравният министър Асен Меджидиев /вдясно/ прави опит да разговаря с мигрантите пред Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
Здравният министър Асен Меджидиев /вдясно/ прави опит да разговаря с мигрантите пред Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Мигрант от Афганистан разказва на лош английски как всички били много уморени и заспали по време на удара.
Снимка: Ваньо Стоилов
Мигрант от Афганистан разказва на лош английски как всички били много уморени и заспали по време на удара. Снимка: Ваньо Стоилов

Пак около обяд на път от Бургас, където е бил предния ден, в болницата пристига служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той си припомня как през август м.г. се наложи да дойде спешно в същата болница, когато пак на магистрала "Тракия" самокатастрофира сръбски автобус с деца. Тогава нямаше загинали, но някои бяха ранени по-тежко. И пак беше неделя, но вечерта.

Тук е и директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев, много преди да се разбере, че на място ще дойде министър Меджидиев.

"В Стара Загора имат опит при подобни инциденти и се реагирали бързо и адекватно", е оценката на министъра. "Нощната смяна е останала на работа и са обработили ранените с колегите си от дневната смяна. Работили са двама хирурзи-ортопеди, двама неврохирурзи, двама гръдни хирурзи и 4 лекари от Спешното приемно отделение.

Един мъж с травма на бедрото ще бъде опериран, друг със счупен втори шиен прешлен не са нуждае от операция, има хора с гръдни травми, но всички те са без тежки увреждания. Не се налага да се карат хора в други болници или да се викат външни консултанти от други градове в Стара Загора. По наша преценка трима от пациентите са напълнолетни", обобщи служебният здравен министър, след като слезе в Спешното приемно отделение и се видя с някои от мигрантите, които може би не разбраха кой е мъжът с очилата, толкова загрижен за тяхното здраве.

Мигрант на носилка след прегледа в Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
Мигрант на носилка след прегледа в Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Служебният здравен министър Асен Меджидиев слезе и при лекарите, които преглеждаха мигрантите в Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
Служебният здравен министър Асен Меджидиев слезе и при лекарите, които преглеждаха мигрантите в Спешното приемно отделение на университетската болница в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов

Асен Меджидиев допълни, че е в постоянна връзка с колегите си министри на отбраната и на вътрешните работи и всички работят по случая в екип. Никой от лекарите, останалият медицински персонал и полицаите не каза, че неделният ден е Ден за прошка в християнската религия и в този момент трябва да си е вкъщи при семейството.

Здравите мигранти ще бъдат настанени в центъра за бежанци в Харманли. По случая е образувано досъдебно производство, а работата на разследващите на терен продължи днес до късно през деня.

Директорът на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев /вдясно/ и служебният здравен министър Асен Меджидиев разказаха подробно пред журналисти за състоянието на ранените мигранти и за мерките за тяхното лечение.
Снимка: Ваньо Стоилов
Директорът на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев /вдясно/ и служебният здравен министър Асен Меджидиев разказаха подробно пред журналисти за състоянието на ранените мигранти и за мерките за тяхното лечение. Снимка: Ваньо Стоилов

По-късно бе съобщено, че са задържани двама мъже, на които са били повдигнати обвинения.