Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Папазов - Ибряма в дома си
Иво Папазов - Ибряма в дома си
  • Виртуозът на кларинета готви албум, кани Заберски-син, Живко Петров, Стоян Янкулов, прицелва се в награда “Грами”
  • Президентът го награди с почетен знак

Телефонът на Иво Папазов-Ибряма звъни с неговото “Моминско хоро”. “То ми е визитната картичка. Но не деля мелодиите си, обичам ги всичките. На концертите си обичам да импровизирам. Затова нямам никога ноти пред себе си”, разказва пред “24 часа” виртуозът на кларинета.

“Ако свиря по ноти, ще е нещо чуждо, а не обичам да свиря чужда музика, защото на краставичар краставици не продавам. Предварително никога не зная с какво ще започна един концерт, как и кога ще го завърша. Решавам на място”, споделя музикантът. Издава, че подготвя албум сензация, в който щяло да има различна музика, не само българска.

За рождения му ден тази година президентът Румен Радев награди Ибряма с почетен знак. Иначе изкара празника тихо и кротко, след като в семейството прекарали грип.

Сега в дома си в старозагорското село Богомилово се готви за първия си концерт за годината заедно с неговия оркестър “Тракия”.

На 26 февруари ще свирят в най-големия клуб за жива музика в столицата

След това е концертът им в НДК с младата народна певица Петя Панева, която издава първия си албум. Момичето е снаха на неговия приятел и дългогодишен колега от оркестъра Васил Денев. През април ще бъдат на фестивал във Франция, през пролетта и лятото ги чакат пътувания до Германия и Италия.

“Миналата година за мен беше добра, надявам се и през тази да е така”, обобщава музикантът.

През 2022 г. Ибряма празнува най-дългия си рожден ден - от 16 февруари, когато закръгли 70, чак до края на септември, когато в Созопол му връчиха приза “Аполон Токсофорос”. Той се отблагодари с голям концерт на открито, на който вместо очакваните 150 души се събраха 700. След това празникът му продължи и в Лисабон, Португалия, където водещата мрежова платформа на световната музикална индустрия WOMEX го обяви за “Артист на 2022 година”. Тази награда бе присъдена за първи път на българин. Ибряма я получи заради неподражаемия си музикален стил и

уникалното му умение да смесва балкански ритми с джаз и рок

Дотогава най-големият му международен успех бе присъдената му през 2005 г. награда на Би Би Си за световна музика в раздела за етномузика - за албума му “Панаир”.

“Тези дълги празници за юбилея ми лани ги направиха хората”, твърди виртуозът. Освен всичко друго през миналата година най-после парламентът му гласува пожизнена месечна пенсия от 700 лева за особените му заслуги към българската държава и нацията. Заседанието тогава бе ръководено лично от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, скъп приятел на Ибряма още от детството им.

Ибряма на сцената със съпругата си - народната певица Мария Карафезиева
Ибряма на сцената със съпругата си - народната певица Мария Карафезиева
“С Вежди сме родени през два месеца

- той през декември, а аз през февруари на следващата година. Вежди е роден в Димитровград, но живееха в Кърджали, където майка му Кадрие Лятифова, известна певица на турски народни песни, бе солистка на местния театър. За съжаление, тя почина рано - момчето беше само на 9 години. Баща му, миньор, нямаше как да се грижи за него и го прати в сиропиталище, което беше по-добре за него. После бяхме заедно и в казармата - в поделение на Строителни войски в Пловдив”, разказва Ибряма.

Често казва, че е човек, който винаги сбъдва идеите си. А идеите му по отношение на музиката са не море, а цял океан. Най-голямата сред тях е през тази година да издаде впечатляващ албум, с който чрез българска музика да се прицели и в наградата “Грами”.

“Короната от Лисабон тежи и те кара да бачкаш яко на стари години”, признава той в типичния си откровен стил. Още преди 5 г., когато навърши 66, го попитах дали се чувства отличник заради двете шестици, а той се зачуди: “Отличник? Почвам да се уморявам вече. Не от работа, уморява ме славата”. Но веднага след това мина на работна вълна и за първи път пред “24 часа” разкри мечтата си за “Грами”. След време, когато се разбра за отличието му от Лисабон, каза:

“Грами” чакахме, друго дойде”

Вече с днешна дата разкрива, че е разбрал, че може наистина да мечтае за наградата “Грами” само ако успее сега да издаде новия си албум, който вече е нарекъл “Оттук-оттам”. Още търси пари за реализацията му, защото замисълът му е за скъп албум сензация и трябват много средства. Още повече че той и неговият оркестър “Тракия” не са издавали свой албум от 2006 година, когато излезе “Полетът на сокола”.

Още през есента на 2022 г. той повдигна малко завесата: “Албумът ще бъде в две части с различна, не само българска музика. Този голям двоен албум ще има както хороводни мелодии, така и музика за слушатели - критици и познавачи. Няма да го записвам в студио, а на концерт на живо, за да има атмосфера - искам да се чуват викове, песни, ако щеш - и псувни. Настроението тук е много важно, за да взема акъла на публиката”, коментира Ибряма.

Ибряма до вицепрезидента Илияна Йотова и президента Румен Радев, когато получи почетния знак.
Ибряма до вицепрезидента Илияна Йотова и президента Румен Радев, когато получи почетния знак.

Сега вече мисли малко по-различно. “Искам да направя нещо грандиозно, а и имам толкова неща за правене!

Ще поканя за записите Софийската филхармония,

защото ще включа хубави балади, за които се необходими по-нежни музиканти. Ще взема брас-секцията от оркестъра на националното радио, както и музиканти като Ангел Заберски-син, Живко Петров, Стоян Янкулов. Ще дойде и духовият оркестър “Виво Монтана”, те са класици на музиката от Северозапада. Ще свири и един грък от Солун, тромпетист от македонски произход, казва се Стойко Панделис. Той е добър музикант, израсъл е с нашата музика и джаз свири, но още по-важното е, че носи добра душа.

Всичко това гарантира, че в албума ще има всякаква музика, защото, нали знаеш, пролетта не може да мине с едно цвете само. Той може да стане и троен, и четворен - няма значение. След него, засега поне, не искам да правя повече нищо. Но пък съм пълен с идеи - често се случва да се събудя в 12 ч през нощта и да започна да записвам музикалните мотиви, които са ми хрумнали, в един тефтер. Не толкова с ноти, по мой си начин ги записвам”, споделя Ибряма.