Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Демерджиев ще присъства на годишния отчет на Областната дирекция на МВР в Бургас. Той бе посрещнат от областния управител Мария Нейкова и директора на полицията ст.комисар Калоян Калоянов. Снимка: Авторът
Министър Демерджиев ще присъства на годишния отчет на Областната дирекция на МВР в Бургас. Той бе посрещнат от областния управител Мария Нейкова и директора на полицията ст.комисар Калоян Калоянов. Снимка: Авторът

Всеки случай трябва да се следи внимателно, понякога се спестяват важни нюанси, смята вътрешният министър

При сигнали срещу служители на МВР винаги се извършват незабавни проверки. Реагираме категорично, няма практиката да се водят дълги производства с цел да се загуби интерес към случая и да се прикрие. В момента сме безкомпромисни - за дни приключват проверките и резултатите се обявяват публично.

Така министърът на МВР Иван Демерджиев коментира в Бургас последните случаи, в които се проверява за полицейско насилие..

На въпрос зачестяват ли тези случаите, Демерджиев отговори: "Не, но всеки служител, допуснал противообществена проява, бива задържан от колегите".

Министърът обаче подчерта, че трябва много внимателно да се следят случаите, защото понякога имало много важни нюанси, които се спестявали при поднасянето на информацията. Такъв бил и случаят в Плевен. Там се разследва инцидент с 19-годишен младеж, чийто баща твърди, че е е пребит от трима полицаи. 

„След като се изгледат внимателно записите от камерите се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията, а до голяма степен я е провокирало. Проверката продължава, на финала сме", уточни Демерджиев. И препоръча много внимателно да се изследва всеки един случай, защото "много рядко полицията си позволява да посегне на някой без да е провокирана или без да е нападнат полицай". Според вътрешния министър хората трябва да са наясно,  че полицаите не са подходящ обект на нападение, но напоследък това усещане се загубило.

Демерджиев обясни, че служебният пистолет може да се носи 24 часа в денонощието, но полицаите трябва много точно да преценят кога да го използват. "Това в никакъв случай не бива да става когато разговарят със съседи или по друг повод . Много ясно съм предупредил служителите и професионалното ръководство на МВР  постоянно дава указния. Да, служителите могат и трябва да ползват оръжието когато са на служба и когато това се налага, за да защитят живота и здравето си или на други хора. Но при междусъседски спорове или други подобни е напълно недопустимо и подобно поведение няма да се толерира", каза още Демерджиев.

Той определи готовността на МВР да осигури нормални избори като една добре работеща, смазана машина. "След няколко избора МВР вече има много добре установен механизъм за действие и противодействие на купения вот, но ще добавим малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират вота.

Рокади по дирекциите на МВР преди изборите щяло да има само  по изключение, там където се налага такава интервенция,