Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов - бивш финансов министър
Владислав Горанов - бивш финансов министър

Разбира се, че съм член на ГЕРБ – не съм обаче в ръководните структури. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Член съм на ГЕРБ, не съм от ръководните органи, но съм член на ГЕРБ. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия и това е проблем за партията“, заяви той.

Той уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ. „Оставам в партия и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен“, допълни той.

Според него оценката на САЩ е притеснителна и разочароваща, защото „винаги е уважавал американския начин на живот“. Според него описаните факти са неточни.

„Няма как да се гордея, че в една междуведомствена комисия, която е под шапката на финансовото министерство, е допуснато грешно прилагане на закона и то за не кратко време. Но искам да обърна внимание, че този период не включва само моето министерстване, както и че аз бях този, които констатира проблема и запънах да го решавам чрез закриването на Комисията по хазарта и прехвърлянето на работата ѝкъм НАП“, обясни той.

Призна, че в един момент е осъзнал, че „системата е запушена и обрасла“, а отговорността в един колективен орган е размита. Затова предложил НАП да регулира хазартната дейност в България.

„Основният упрек, че съм изменял законодателството благоприятно, е фактологически неверен. Ще ви оставя една справка за промените в Закона за хазарта, които не включват участието на никого от ГЕРБ, камо ли на министъра на финансите. Фактите могат да се установят и аз вярвам, че нашите партньори са подведени“, каза още той.

Четейки мотивите към списъка „Магнитски“, Владислав Горанов не може да ги припознае, защото са неверни. Например, там пишело, че той е подкупвал свои служители. „Това не е вярно, защо да ги подкупвам, когато мога да им наредя“, отбеляза той.