Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева

Земетресението в Сирия и Турция даде значително отражение върху турската икономика, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс и БТА.

В изказване пред участниците в Арабския фискален форум в Дубай Георгиева посочи, че бедствието, от което пострадаха двете държави, е "причинило огромно трагедия за хората, но то има и много значително отражение върху турската икономика".

Затова тя призова участниците във форума да изградят по-добри механизми за устойчивост срещу подобни сътресения на фона на това и други предизвикателства в Близкия изток, като например възможността от влошаване на продоволствената ситуация заради войната в Украйна и трайно високата младежка безработица в региона, която съществено застрашава социалната стабилност.

От друга страна, изпълнителният директор на МВФ Махмуд Мохиелдин заяви, че не очаква последиците от земетресението за турския брутен вътрешен продукт да бъдат чак толкова осезаеми, колкото са били при земетресението от 1999 г.