Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков СНИМКА: Николай Литов
Кирил Петков СНИМКА: Николай Литов

Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, срещу когото има редица сигнали за корупционни престъпления. Това написа във официалния си профил във фейсбук Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ и бивш министър-председател на България.

Коментарът на Петков е направен минути след оповестяването на новината, че Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е наложила санкции на петима настоящи и бивши длъжностни лица от България, сред които е Владислав Горанов, бивш министър на финансите в две правителства с премиер Бойко Борисов.

„Бившият финансов министър от два кабинета на Борисов Владислав Горанов се нареди в „престижния“ списък на санкционираните по закона „Магнитски“, заедно с бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, члена на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Христов Николов, бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и лидера на партия „Възраждане на отечеството“. Част от тях вече са обект на разследвания и съдебни дела“, пише още Петков.

„Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година“, посочва още Кирил Петков.

В поста си Кирил Петков отправя и въпрос към главния прокурор Иван Гешев, питайки го защо не е видял „нищо от това, което установи американското финансово министерство“.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

САЩ също така наложиха санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.