Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Тези дни почетохме паметта на избитите невинни от Народния съд през 1945 г. Всички сме съгласни, че тези хора са били от елита на нацията. Ако тогава е било използвано понятието "номенклатура", щяхме да казваме "висша номенклатура". Оценяваме, че освен дето са избити елитни личности и съсипани семейства и родове, е била нанесена голяма вреда на държавата. Онези от тогавашния политически елит, които не са избити, са натикани по затворите, изхвърлени са от живота. Работили по строителни обекти, хамали, изкопчии. Някои успели да се спасят, като навреме емигрирали.

През 1989 година с един от тези емигранти разговаряхме в Париж. Той беше пресмятал колко души от избягалите са успели в новите си родини. Бяха между три и пет хиляди души. Адвокати, лекари, инженери, архитекти, журналисти, изследователи, изобретатели... Отделно бяха онези, които се прехранваха с редови труд.

През седемдесетте години Иван Панайотов беше пресметнал, че след 1944 г. две трети от изтъкнатите софийски семейства ги няма - репресирани и емигрирали. Тук влизаше и бройката на еврейските семейства. От провинцията бяха нахлули нови хора.

От 1944 до 1989 в страната се беше формирал нов елит, омесил се с остатъците от предишния. Формирането беше станало с действието на класово-партийни механизми. Добър, лош, но елит на държавата. Сравненията с Полша, Чехия и Унгария са просто неуместни и всеки запознат знае защо. Ако през 1989-1990 г. в края на Студената война действахме с методите от края на Втората световна, мога да ви изброя кои хора нямаше да ги има в българското публично пространство, но това може всеки сам да го направи. Махнете цялата висша номенклатура - национална и местна, заедно с жените, децата и внуците, барабар със семействата на добрувалите покрай тях, прибавете членовете на БКП, БЗНС и "безпартийните комунисти", въобще извършете мечтаната пълна лустрация и ще получите добра представа за какво става дума.

Ще останат праведните - целите в бяло, чисти, талантливи, работливи. Държавник до държавник!

...

Размахът на репресиите при "Народния съд" е за поука. Това е престъпно. Така не се прави!

Няма значение поради какви красиви мечтания или сметки искаш да елиминараш предишните, няма значение под каква форма - дали ще ги избиеш, затвориш, разселиш или прогониш. Ти всъщност искаш да рушиш държавата и това правиш!

Държавата България, нейното знаме, герб, нейните закони, инстутиции, граници не са сградите, браздите, вещите и хартията на документите. Държавата България са хората, живеещи с представата за нея, намиращи смисъл в нейните знаци и символи, хората, които знаят и разбират какво е държавата и как тя функционира, които спазват законите, съобразяват се с институциите. Промяната в обществото е ефективна, когато се извършва - дори бегом да е - крачка подир крачка, с пълното съзнание, че самите хора трябва да се променят, а това се постига в разбирателство и постоянен смислен диалог.

Националната история е безкрайна щафета, тя не се състои от постоянни стартове!

Даже когато си въобразим, че е възможен нов старт и с такова убеждение го осъществяваме, той постепенно стихва и придобива своята нормална щафетност, а ако упорстваме, всичко се срива и следа не остава от него.

От фейсбук