Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Законът за гражданската конфискация, който ударно бе приет от Народното събрание, е опасно мероприятие, въпреки че никога досега не бях виждал посланиците на Великите сили, строени по БНТ, да бранят неговото приемане.
Но и посланиците, и правителството грешат много в добрите си намерения. Всъщност аз изобщо не съм сигурен, че добри намерения има - просто поредното натягане преди доклада на Европейската комисия и евентуално даване на мотив Холандия да не ни спира за Шенген. (Казвам мотив, защото истинската причина за упорството на Холандия е подмазването към тяхната фашистка партия, която доскоро крепеше правителството.)
Този закон или няма да свърши никаква работа, или ще се превърне в инструмент за репресия, който ще засегне най-нормални и обикновени хора, а не т. нар. мафия и корумпираните чиновници.
На практика България и сега притежава законови инструменти да преследва съмнително забогателите - досега действащият закон, както и предишният Закон за собствеността на гражданите.
Данъчните също имат достатъчно широки права, полицията, прокуратурата и съдът - също. Нищо обаче не се случва на мафията, на големите крадци, на подкупните чиновници. Не защото няма закон, а защото никой не иска да го спазва. Защото мафията, безкрайно оплетената взаимовръзка между власт, престъпност, чиновници, съд, полиция, данъчни, медии, митници, е по-силна от всеки закон.
Ефективната и справедлива държава е тази, в която законът се спазва и е неотменим, а не тази, която е предвидила най-строги наказания.
Въвеждането на извънредно законодателство и новата комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, показва безсилие и ще породи нова корупция. Защото този орган ще се напълни с хора на това лоби, на оня кръг, на тая партия, на оная партия, със съселяни на председателя. И ще стане както с досегашната комисия, както и с прокуратурата, ДАНС и който си щеш репресивен орган.
И освен че няма да върши работа, той със сигурност ще бъде една нова и сладка "митница" заради изключително голямата власт, с която се натоварва комисията. Тя може да конфискува, може и да не конфискува. А начинът за възразяване на този акт е бавен и определено не в полза на заподозрения гражданин. Със сигурност членовете на тази комисия ще бъдат обсипвани с многохилядни любезности. Защото над тях няма процедура за контрол.
А истинската мафия отдавна се е легализирала. Ще пострадат както обикновено цигански барони, така и нормални хора, натопени от завистливите им комшии.