Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо на собствен ход закупеният на търг джип пристигнал на платформа.
Вместо на собствен ход закупеният на търг джип пристигнал на платформа.

Някой разфасовал автомобила преди предаването му на новия собственик

6 месеца измаменият Даниел Николов от Царево чака да му върнат 11-те хил. лева, според НАП трябва да води битки в съда

Предприемач от Царево се оказа в абсурдна ситуация, след като вместо джип в отлично състояние, закупен чрез търг в НАП - Бургас, получи купе и гуми без двигател.

Това е историята на Даниел Николов, който има фирма за рент-а-кар и участвал в търга, за да увеличи автопарка си. Вече 6 месеца човекът се опитва да си върне парите обратно, но засега без успех.

В края на миналия юли Николов участва в търг за автомобил BMW Х5 с бургаска регистрация, пуснат на публична продан заради дългове на собственика. По думите на купувача той се информирал за състоянието на автомобила само от обявлението в сайта на НАП и приложените снимки, не правил оглед на място.

В обявата пишело, че колата е в много добро състояние, с 6-степенна скоростна кутия, кожен салон, лети джанти

Николов печели търга срещу 11 300 лв. и джипът става собственост на фирмата му, плаща и 280 лв. данъци. Уговаря се с предишния собственик - длъжника, колата да му бъде предадена на паркинга на НАП в центъра на Бургас.

Там Николов трябва да подпише документите, с които фирмата му става собственик на автомобила. В уречения час той е на паркинга в очакване на джипа. Остава много шокиран, когато вижда, че джипът пристига на платформа вместо на собствен ход.

Обяснението е, че в нощта, преди да стане предаването, някой задигнал двигателя, скоростната кутия, таблото и фаровете. Николов отваря предния капак и вижда, че липсват основни части, без които автомобилът е напълно неизползваем.

“Служителите на НАП настояваха да приемем вещта, но ние отказахме. Написахме подробен протокол, описахме всички липси и отказахме постановлението за възлагане.

Очаквахме парите ни да бъдат възстановени от НАП, а те да си търсят правата от длъжника чрез прокуратура и съд. От НАП отказаха да ни върнат парите с обяснението, че постановлението за възлагане е правилно издадено, а ние трябвало сами да съдим фирмата длъжник”, твърди Николов.

На 15 август 2022 г. той получава официален отговор от приходната агенция, че директорът на НАП оставя жалбата му без уважение и потвърждава постановлението за възлагане.

Разочарован, предприемачът подава жалба в Бургаския административен съд, но и той я отхвърля като недопустима. В свое решение от 28 ноември 2022 г. съдът казва, че “купувачът може да потърси правата си по гражданскоправен ред пред съответния граждански съд.

Респективно при образуване на наказателно производство да депозира молба пред съда да бъде конституиран като граждански ищец във връзка с претърпени от него имуществени вреди”.

Това означава, че трябва по съдебен ред да си търси правата от длъжника, тъй като по закон продаваната вещ стои на отговорно пазене при длъжника или упълномощено от него лице до провеждането на търга и предаването му на новия собственик, обясняват юристи.

Николов обаче не е съгласен сам да води съдебни битки с мотив, че

няма отношения с длъжника, който всъщност е длъжник на държавата, а не негов

И посочва Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, че купувачът може да откаже да вдигне придобитата вещ, ако при получаването установи несъответствие с описаното в съобщението за продажба или огледа.

Автомобилът е предаден на Николов от пълномощник на дружеството длъжник на 4 август 2022 г., 4 дни по-късно купувачът сезира шефа на НАП - Бургас, с искане да бъде извършена проверка и да се постанови незабавно връщане на заплатените по търга суми.

Според ръководството на НАП въпреки отказа на купувача да получи постановлението за възлагане собствеността преминава в негови ръце.

От НАП посочват, че нямат законово основание да възстановят заплатените по търга суми, тъй като въпросната вещ не е собственост на агенцията, а на фирмата длъжник. Средствата от продажбата отиват за погасяване на задълженията на длъжника към държавата, той носи отговорност за състоянието на собствеността си, обясняват от приходната агенция.

Запознати със случая разкриха пред “24 часа”, че в полицията изобщо не е постъпвал сигнал за кражба на части от въпросния автомобил. И че случайно или не

първоначалната дата за предаване на колата била отменена от стария собственик

и предаването е било уговорено за следващия ден.

“Публичният изпълнител е действал законосъобразно. НАП няма законово основание да възстанови сумата, искът трябва да се предяви към фирмата длъжник.

Това се потвърждава и от решението на Административния съд”, обясниха пред наш репортер от агенцията в Бургас.

Междувременно по казуса вече работи и окръжната прокуратура, която трябва да прецени има ли данни за образуване на наказателно производство.

От пресцентъра на НАП излязоха с официално съобщение: “Решението на Административния съд е окончателно и влязло в сила, но независимо от това купувачът има правото да потърси правата си по общия гражданскоправен ред във връзка с претърпените вреди в резултат от неправомерното поведение на длъжника.”