Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Горбачов ненавижда Живков.
Михаил Горбачов ненавижда Живков.

Капанът се оказва безполезен – Перестройчикът иска да знае и имената на облажилите се от българските секретни фондове руснаци

Първата версия за тайната сметка с 2 млрд. лв. в швейцарска банка, за която знаел само Тодор Живков и още няколко от приближените му, е на съветника на Първия – Костадин Чакъров. Приживе той бе категоричен, че трябва да се установи кой е знаел номера й в Швейцария и към кои фигури и фирми са правени банкови преводи. Заради колосалния размер на сумата Чакъров винаги се смееше на тезата, че някой някъде е раздавал пари в куфарчета, след като е много по-лесно парите да се трансферират по офшорни сметки и в един момент да се „изперат“ по подходящ начин, за да се скрие завинаги произходът им.

Втората версия, лансирана седмица след преврата на 10 ноември 1989 г., е на противниците на Живков в партията. На 17 ноември бившият партизански командир Славчо Трънски обвинява Първия в злоупотреба с власт и съобщава, че членове на фамилията му са заложили на хазарт близо 5 млн. долара. Без факти – не става ясно кога, къде, кой и т.н. Новината се подхваща и в рамките на няколко дни всички започват да се питат къде са милиардите на Живков. Задействано е мероприятие „Родопи“ за подслушване на бившия лидер и обкръжението му, като в дома му са поставени “бръмбари”.