Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британският принц Хари и съпругата му Меган, херцогинята на Съсекс, си тръгват след Националната служба на благодарността, проведена в катедралата “Сейнт Пол” като част от тържествата по случай платинения юбилей на британската кралица Елизабет в Лондон.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Британският принц Хари и съпругата му Меган, херцогинята на Съсекс, си тръгват след Националната служба на благодарността, проведена в катедралата “Сейнт Пол” като част от тържествата по случай платинения юбилей на британската кралица Елизабет в Лондон. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Принц Хари се е надрусал с райски газ по време на раждането на сина си, стана ясно от мемоарите му Spare. В тях по-малкият син на британския крал Чарлз III подробно разказва за появата на двете си деца на бял свят. Синът му Арчи проплаква в лондонската болница “Портланд” през май 2019 г. Съпругата му Меган била спокойна и скачала върху огромна лилава топка, за да подпомогне раждането. Той обаче бил малко нервен и затова поръчал на бодигардовете им да донесат печено пиле от верига за бързо хранене и вдишал от флакона с успокояващ газ, оставен за родилката. След това опитал още веднъж. Когато медицинска сестра по-късно решила да предложи на Меган от него, за да облекчи родилните си болки, в контейнерчето нямало нищо. Хари казал кротко “съжалявам”. По-късно при раждането на дъщеря им Лилибет в САЩ не разчитал на райски газ, защото такъв нямало.

В мемоарите си той разкрива и кога е употребявал наркотици. За първи път опитал кокаин на 17-годишна възраст, а пушил канабис след първата си среща с Меган. Някои английски вестници пишат, че тези негови признания могат да създадат затруднения при продължаване на американската му виза, тъй като при кандидатстване за нея се попълват формуляри дали си използвал дрога.

Хари говори и за други случаи на физическо нападение от страна на по-големия си брат, след като преди дни шокира с част от книгата, в която се разказва как той го хванал за яката, скъсал му огърлицата и го съборил на пода върху купата за кучето, докато спорели за поведението на Меган. Уилям на два пъти го сграбчил за ризата и му крещял, докато обсъждали интервюто, дадено от Хари и съпругата му пред американската водеща Опра Уинфри. В него те за първи път отправиха сериозни обвинения към британското кралско семейство за липса на подкрепа и расизъм. Спорът между двамата братя е бил веднага след погребението на дядо им принц Филип в градините на замъка Уиндзор и се е случил в присъствието на баща им. В един момент престолонаследникът Уилям използвал кодова дума за покойната им майка Даяна, до която прибягвали в изключително трудни моменти. Прегърнал Хари и му казал: “Обичам те. Искам просто да си щастлив”. Той пък му отвърнал: “И аз те обичам, но твоят инат е изключителен”.

В телевизионно интервю за предстоящото излизане на мемоарите си Хари каза, че е плакал само веднъж на погребението на майка си през 1997 г. и почувствал “вина”, че не могат с брат си да изразят публично емоциите си като стотиците хора, дошли да я изпратят, които не спирали да бършат сълзите си. “Това, което си спомням със зашеметяваща яснота, е, че не плаках - нито сълза. Баща ми не ме прегърна”, пише в Spare по-малкият син на Чарлз III. Известно време той вярвал, че майка му Даяна е фалшифицирала собствената си смърт, за да избяга от нещастния си живот. По-късно накарал шофьора си да минава няколко пъти в тунела в Париж, където тя загива при катастрофа, със същата скорост, за да изпита какво е било последното ѝ пътуване. Той държал в кутия до леглото си кичур коса от майка си и вярва, че това е помогнало да заченат с Меган първото си дете Арчи.

Spare бе пусната по цял свят на 10 януари.