Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Не мисля, че бихме били ефективен мандатоносител, ако предложим Корнелия Нинова за премиер. Не сме обсъждали такива въпроси. Това обясни Кристиан Вигенин от БСП пред Би Ти Ви, след като днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП.

По думите на Вигенин предстои Националният съвет да се произнесе как ще процедира партията, като се очаква в следващите няколко дни той да се случи. Още седмица или десетина дни няма да попречат на никого, заяви Вигенин. 

"Няма да върнем папката предварително, защото това е последният шанс България да има правителство", заяви той.

Интерпретациите са различни защо президентът връчва на нас мандатът. Това според мен е анализ коя партия има най-голям шанс да състави правителство. Президентът не може да избира по симпатии кого харесва и кого не. По Конституция президентът трябва да положи усилия да има редовно правителство, а не да управлява чрез служебни, обясни Вигенин.

Не бива да слагаме каруцата пред коня, нека първо бъде връчен официално мандатът. Ще съберем Националния съвет, ще решим дали с всички и с кого може да говорим, какво може по-различно да направим. За разлика от "Продължаваме промяната", ще се опитаме да извадим на преден план общите неща, а след това проблематичните. Те ще са следваща стъпка. Ако има политическа воля, ще намерим консенсус. Ако воля няма, няма смисъл да се спускаме в тези разговори, каза още Вигенин.

Принципното е дали има желание за такъв кабинет, ако има - ще говорим по политиките. 

Според него почти всички партии казват, че искат да има правителство, но през цялото време действат по начин, по който все едно се готвят за избори. Важният въпрос е да се получат гаранции, че достатъчно формации искат да има правителство, обясни той.

За БСП националният интерес е на първо място, заяви Вигенин.