Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прилага тактика за формиране и управление на впечатленията, характерна за всеки измамник

През целия период на функциониране на схемата изпитвала удоволствие и превъзходство

Атрактивната външност компенсира чувството й за малоценност, но е и инструмент за упражняване на власт

Има неистов стремеж за показност и личностна валидизация чрез материални придобивки - показател за слаб и нестабилен Аз-образ

Работата, която върша със сестра ти и за нея, ме преследва навсякъде като голяма черна сянка.”

Тези думи са изречени от един от най-близките хора на криптокралицата Ружа към брат й Константин Игнатов през май 2017 г., прочете “24 часа - 168 истории” в материалите по делото в Ню Йорк.

Пет месеца преди тя да изчезне, в неформален разговор по време на партито по случай кръщенето на дъщеря й Давина нейният бизнес партньор Гилберт Армента споделя подробности за отношенията си със създателката на пирамидата OneCoin. Според криминални психолози от тях става ясно, че в този момент мъжът е изпитвал страх и се е чувствал като в “капан”.

Подобни емоции най-вероятно са връхлитали и други хора около нея. Причината - от самото начало Игнатова имала опасения, че ще я предадат, затова следяла изкъсо ходовете им. Разбирала и когато някой краде пари от компанията, въпреки че печалбата била огромна и се разпределяла както в банкови сметки, така и в стаи от апартаменти, става ясно още от показанията на друг свидетел по делото.

Удобно обаче за всички сега е да се дистанцират от Ружа. Сочените за перачи на откраднатото от инвеститорите твърдят, че са мислели, че работата им е била “легална” и нямали никаква идея, че участват в мащабна схема.

Същите тези хора, когато общували с криптокралицата, изпълнявали всяко нейно желание и се съгласявали без никакви възражения. Причината - шефката им била авторитарна, респектирала ги и упражнявала абсолютен контрол над тях. Инвеститорите, от друга страна, не подлагали нито една от думите й на съмнение. По време на събитията на OneCoin Игнатова презентирала криптовалутата си увлекателно, така че всеки да повярва сляпо в бързото си забогатяване.

Това ли е истинската й същност?

Според специалисти образът, който Ружа налага както сред близките си партньори, така и пред инвеститорите, не кореспондира със специфични особености на мисленето й, преживяването на определени ситуации и поведениeто, което проявява в тях.

Пред “24 часа - 168 истории” криминалният психолог доц. д-р Неделчо Стойчев анализира криптокралицата и създава за първи път неин психопортрет.

- Единствено печалбата ли стои като основна мотивация за Ружа Игнатова при създаването на схемата OneCoin?

- Най-вероятно мотивацията за реализиране на измамната схема от т.нар. криптокралица се формира около субективната й нагласа да приема парите и богатството като свръхценност и основна предпоставка за обществен статус и просперитет. Възможно е в този мотивационен комплекс да са преплетени и елементи, свързани с някои характерни нагласи за етноса, от който тя произхожда. Тези характерни нагласи се отличават до голяма степен с незачитане на обществените норми, както и склонност към използване на лъжи и измамни схеми за получаване на лесни и бързи печалби.

Доц. д-р Неделчо Стойчев създава за първи път психопортрет на криптокралицата.
Доц. д-р Неделчо Стойчев създава за първи път психопортрет на криптокралицата.

- Как тя скрива истинската си нагласа и печели стотици хиляди хора, независими един от друг, като инвеститори?

- Това може да бъде обяснено така - тя се превъплъщава в различни социални роли, като реализира съответни поведенчески модели, които я представят в благоприятна светлина, печелят одобрението на другите и често я превръщат в център на внимание.

- Използвала ли е дипломите си и това, че има солидно образование?

- Добрите й интелектуални способности и социална интелигентност й дават възможност още от юношеската си възраст успешно да представя пред околните приемлив образ за себе си, съчетаващ образователни постижения и амбиции за кариерно развитие в престижни професионални области. Това всъщност се оказва успешно прикритие за истинските амбиции и намерения за бързо забогатяване чрез експлоатиране на изградените доверителни отношения с хората, на които е успяла да направи добро първо впечатление. Може да се каже, че Игнатова умело прилага тактика за формиране и управление на впечатленията, характерна за всеки измамник.

- За какво говори визията й - атрактивна, често пъти дори ексцентрична - големи бални рокли, прически с букли?

- Поддържането на атрактивна и често предизвикателна външност, ексцентричното й и на моменти предизвикателно поведение, от една страна, компенсират чувството й за малоценност, но от друга страна са израз на един завладяващ стил на себепредставяне, при който наред с получаваното одобрение и възхищение упражнява власт и влияние. В този контекст могат да се разглеждат демонстративната показност на лукс и неограничени финансови възможности, скъпите тоалети и бижута, както и всички други материални символи на висок материален статус.

- Конкретно в нейния случай на какво е символ материалният й статус, който демонстрира?

- Скъпите вещи и финансовите възможности в случая на криптокралицата са важни като символ за нейния просперитет и са част от стратегията при реализирането на измамната схема за привличане на потенциални жертви. Този неистов стремеж от нейна страна към показност и личностна валидизация чрез материални придобивки, от друга страна, е показател за слаб и нестабилен Аз-образ и малоценностни преживявания. За да компенсира вътрешната си несигурност, нестабилната си самооценка и лабилното си самочувствие тя полага усилия на всяка цена да поддържа външните белези на просперитет, за да привлече вниманието на другите, да бъде забелязвана и одобрявана.

- Има ли друга причина за изграждането на този образ? Нейни приближени споделят, че тя ги е преследвала като “черна сянка”, понякога избухвала, някои дори са се страхували от нея.

- Има! Опасенията си от провал и социално неглижиране заглушава с изграждането и поддържането на фалшив нарцистичен “Аз” образ и външнообвинителна нагласа. На поведенческо ниво това се проявява като взискателност и обидчивост в отношенията с другите, конкурентност, агресивно налагане на собствените желания, раздразнителност. За да подчертава собствената си значимост и статус, както и за да упражнява контрол върху другите е склонна да бъде капризна, авторитарна и неотстъпчива в отношенията. Често тези прояви са комбинирани с импулсивни избухвания по незначителни поводи, което кара хората от близкото й обкръжение да се чувстват перманентно несигурни и зависими от нея. Такива нарцистично обагрени модели на поведение са следствие от поддържането на деформирана представа за собствената си изключителност, но са израз и на параноидни мисли и нагласи, формирани у нея в процеса на успешната реализация на измамната схема. Тя става подозрителна и мнителна и предприема мерки, за да избегне евентуалното си разкриване и задържане от разследващите органи на различни държави.

- За какво говори прецизният план, който изготвя сама за своето бягство?

- Ружа Игнатова е интелигентна, манипулативна, комбинативна. Най-вероятно е подготвила план за безпрепятствено измъкване и запазване на по-голяма част от измамно спечелените пари. Можем почти със сигурност да кажем, че през целия период на функциониране на схемата, която създава, е изпитвала чувство на удоволствие и чувство на превъзходство от успешно реализирания от нея престъпен замисъл. Може основателно да се предположи, че тя е съставила план за оттегляне на безопасно за нея място, като отново създава фалшива реалност за истинските си намерения. При измамници от такъв тип и мащаб могат да се изкажат основателни съмнения почти към всичко, което е част от афиширания от нея публичен образ. Основната задача, която тя се стреми да решава във взаимоотношенията с другите, е да привлече вниманието им, да направи добро първо впечатление, т.е. хората да я харесат. Всички ние сме склонни да се доверяваме на хората, които харесваме, и това е основната цел на всеки измамник.