Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ринопластиката би променила най-много физиономията , може да се е подложила и на импланти в брадичката, бисектомия на бузи, реконструкция на челюстта

Минималният период за извършване на процедурите е три месеца

Смяна на пола е по-сложно, защото е свързано с хормонална пренастройка на организма, има и своите странични ефекти

Не всяко лице търпи "драматични" хирургични корекции, казват специалисти. Според формата и чертите лекарите решават на какви процедури може да се подложи пациентът. Възрастта също е от значение, тъй като с времето кожата губи еластичност, увисва и се сбръчква.а

Д-р Людмил Пеев, който е специалист по пластична (конструктивна, реконструктивна и естетична) хирургия, обяснява до каква степен е възможно да се промени лицето на криптокралицата спрямо последните й снимки от 2017 г.

- Какви хирургични корекции може да търпи лицето на Ружа Игнатова?

- Предвид последните й снимки от 2017 г., които виждам пред себе си, заключавам, че лицето й не може да търпи крайни корекции. Би било трудно да измениш костната структура и особено топчестата форма с обемни бузи. Не изключвам лицето й да е такова след сложени прекалено много филъри. В случая би било предизвикателство да се направи драматична пластична корекция, така че да не може да бъде разпозната от никого. Това, което би променило най-много физиономията й, е ринопластиката, но на първо виждане нейният нос изглежда добре и не налага големи корекции.

Би могло да се сложат и импланти в брадичката за издължаване на лицето, но не трябва да се минава чак в гротескни форми. За бузите - може да се направи бисектомия - тоест от двете страни отвътре да се премахне маса, за да хлътнат леко, така ще се получат трапчинки. Може да се подложи и на липосукция, въпреки че в областта на лицето това се случва много рядко, за разлика от други области на тялото. Ако се гони някаква самоцел, е възможно да се прибегне и до подобно нещо. В клиники се практикува изсмукване на мазнината от бузите и се прави за около 30 минути под местна упойка. Ако обаче се премахне твърде много мазнина, лицето няма да изглежда добре. 

За скулите мога да кажа, че няма да има смисъл, защото тя има достатъчно изразени. Ако го направи, не би било естетически издържано. Може да се смени и цветът на косата. На определени места вече променят дори гласа - гласните струни, за да се смени тембърът. В конкретния случай са възможни леки корекции, генерални промени ще са предизвикателство.

- Кое категорично не може да бъде променено в лицето й?

- Ирисът на очите (цветната част от окото, която обгражда зеницата - бел.р.) си остава еднакъв. Това го казвам с уточнението, че вече със специален лазер може да бъде променен и той - с процедура се минава от кафяви към зелени или сини очи. Експериментално това не се прилага на много места по света, но е възможно да се осъществи.

Основните черти на лицето й винаги ще останат същите заради костната структура. Много по-трудно е тя да бъде променена. При един здрав човек, който няма телесна дисморфия (състояние на психиката, включващо натрапчиви мисли за (предполагаеми) несъвършенства във външния вид - бел.р.) или пък вродено заболяване на черепа, би било безпредметно да се правят чак такива оперативни интервенции, които носят риск за здравето. Както пациентът има право да избира процедура, така и хирургът може да отказва дадено желание, граничещо с налудничавото. Всичко, което се прави, трябва да стои много натурално и естествено, за да няма обратни ефекти. Пластичната хирургия на лицето е необратима.

- Може ли Ружа да се подложи на реконструкция на челюстта?

- Челюстта й също трудно би могла да се промени. Има методи за удължаване на челюстта, но при положение че горното и долното съзъбие съвпадат, отново би било безпредметно. Единствено брадичката може леко да се издължи, за да стане по-сърцевидно лицето, но нищо особено. Отново няма да е коренна промяната, така че да не бъде разпозната.

- Възможно ли е за няколко дни ударно да се подложи на редица процедури за лице (в съвсем кратък период от време)?

- Би могло, но нещата, за които ние говорим, по-скоро биха се осъществили в рамките на три месеца. Това е логичният срок, в случай че се гони някакво определено време за резултата. Би могло и за по-кратък период, но оперативните интервенции ще са прекалено много, а резултатът би бил под сериозен въпрос. В една анатомична зона, каквато е лицето, кратките срокове за извършване на тези процедури, които изброихме, са три месеца.

- Можем ли да калкулираме приблизителната сума, която ще плати за тези корекции?

- Трудно би било да се каже, защото различните клиники вземат различни суми и такси. Няма как да калкулираме и защото не знаем точно какви оперативни интервенции са направени, както и какви консумативи са използвани. Има много скъпоструващи такива. Също така може да се използват и тъкани от самото тяло. Плаващо е. Би било спекулация да кажа цифра.

- Възможна ли е пълна трансформация, сиреч смяна на пола?

- Би могло, но това е много по-сложно, защото е свързано и с хормонална пренастройка на организма. Има и своите странични ефекти. Другото е, че за да се претърпи една такава оперативна корекция, трябва първо по съдебен път да минат дела. Съдът решава дали да се смени полът, защото това се води тежка телесна повреда или нарушаване на детеродните функции. Говорим за нормална държава, разбира се, защото има такива, в които подобна интервенция може да се направи нелегално - някъде в Третия свят. В Европа и Щатите първо се минава през съдебна битка и след съдебно решение хирургът има право да премахне или дори да смени първичните полови белези. Вторичните полови белези са по желание на пациента.