Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уникалното вертикално гробище, вписано в Книгата на Гинес, в 14-етажна сграда в Сантос. СНИМКИ: Официален сайт на гробището
Уникалното вертикално гробище, вписано в Книгата на Гинес, в 14-етажна сграда в Сантос. СНИМКИ: Официален сайт на гробището

Уникално вертикално гробище, вписано в Книгата на Гинес, в 14-етажна сграда в Сантос, Бразилия с водопад и музей на автомобилите ще бъде последното място за почивка на Пеле, съобщава "Ефимерида", позовавайки се на бразилски медии.

Легендарният бразилски футболист, починал на 82-годишна възраст, ще бъде погребан на 3 януари. На 2 януари тялото на Пеле ще бъде откарано от болницата, където той почина, на стадион "Вила Белмиро".

Церемонията по сбогуването с играча ще започне в 10 сутринта местно време и ще продължи точно един ден. Събитието ще бъде достъпно за всички желаещи, но на присъстващите ще бъде забранено да се доближават до ковчега.

След това шествието ще премине през квартал Канал 6, където живее майка му Селесте, и ще продължи до гробището Memorial Necropole Ecumenica - Мемориалът на Вселенския некропол,  където ще бъде погребан в тесен семеен кръг.

Гробището се намира в гориста местност, гледа към стадиона "Вила Белмиро" и е вписано в Книгата на рекордите Гинес като най-високото гробище в света с 14 етажа и над 14 000 гроба. Включва крипти, погребални стаи, крематориум и мавзолей, както и градина с тропически растения, кафене на покрива и дори водопад. В сградата има и автомобилен музей. Започва да се строи през 1983 г. от аржентинския архитект Пепе Алтщут и е завършено и открито през 1991 г., продължава да се разширява, превръщайки се в туристическа атракция.

От юли 2003 г. Пеле е купил място на деветия етаж в чест на баща си, който е носил фланелката с номер 9, когато е бил футболист. Все още не е ясно дали точно там ще бъде положен Пеле.

Колата на Пеле, която се пази в музея на гробището.
Колата на Пеле, която се пази в музея на гробището.

 В официалния сайт на гробището са разказали и за колата на Пеле, която се пази в колекцията на музея на превозните средства. Това е модел Mercedez Benz 280-S, година 1974, кола, подарена на Пеле от немския автомобилен производител, в чест на хилядния гол на Краля на футбола.

Любопитно е, че първоначално моделът, даден на Пеле от германския бизнесмен Роланд Ендлер, президент на немския клуб Байнер в Мюнхен, е бил Mercedes-Benz 250 W114, но през 1974 г., пет години след хилядния гол, Мерседес замени колата за модела 280- С.

Няколко години по-късно колата е продадена от Пеле и на 35-ата годишнина от хилядния гол германският автомобилен производител иска да върне колата на Пеле. Компанията открила автомобила, дори след като преминал през 18 собственици, възстанови го, бронира го и го даде отново на Пеле.

Така изглежда отвътре гробището.
Така изглежда отвътре гробището.
Така изглежда отвътре гробището.
Така изглежда отвътре гробището.